El Congrés impulsa permisos parentals iguals de 16 setmanes

Aprova tramitar una llei de Podem que amplia la baixa del pare, que no es podrà transferir a la mare

La implantació serà gradual i dependrà dels diners disponibles per posar-la en marxa

zentauroepp43438465 graf2184  madrid  21 05 2018   el l der de podemos  pablo ig180527223541

zentauroepp43438465 graf2184 madrid 21 05 2018 el l der de podemos pablo ig180527223541 / Javier Lizon

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El mateix dia en el qual el Congrés va acceptar estudiar com regular l’eutanàsia, la qual cosa situaria Espanya entre els pocs territoris que tenen dret al suïcidi assistit, la Cambra Baixa va donar suport, per unanimitat, a tramitar una llei de Podem que promou permisos parentals de 16 setmanes per als dos progenitors, després del naixement d’un fill, i que aproparia el país a les avançades mesures per fomentar la conciliació i la natalitat de les quals disposen els països nòrdics.

En aquests moments, les mares tenen dret a 16 setmanes, les sis primeres obligatòries, les 10 següents voluntàries i transferibles al pare; mentre que aquests poden disfrutar de 4 setmanes, que s’ampliaran a 5 quan s’aprovin els pressupostos del 2018, gràcies a l’acord assolit en l’etapa de Mariano Rajoy entre el PP i Cs. Les dades mostren a més que només el 7% dels progenitors opten per disfrutar de les setmanes que poden ser cedides per la mare. D’aquesta manera, es perpetua la descompensació entre tots dos sexes, de manera que les dones que opten per la maternitat són, moltes vegades, penalitzades almercat laboral, mentre que els pares no participen al 50% en les cures del fill.

Per trencar amb aquesta espiral, fa anys que col·lectius com Permisos Iguals i Intransferibles de Naixement i Adopció (PPiiNA) lluiten perquè les baixes laborals dels dos progenitors siguin equiparables. Podem s’ha fet ressò d’aquesta demanda i recull íntegrament les seves peticions en la seva iniciativa, de manera que les prestacions siguin intransferibles, 100% remunerades i tots dos puguin alternar-se i allargar així el temps de la cura del nen durant el primer any de vida. “Els homes no hi som per ajudar, sinó per compartir la responsabilitat al 50%”, va assenyalar Pablo Iglesias a la tribuna.

El cost

Notícies relacionades

Podem ha situat l’ampliació de la baixa parental en una de les seves prioritats polítiques des que va triomfar la moció de censura. Va ser una de les 20 iniciatives legislatives que va exigir a Pedro Sánchez a canvi del suport parlamentari del seu grup, la qual cosa va ser respost pel Govern amb l’aixecament del veto que el PP, en dues ocasions, va imposar a la norma, al considerar que suposaria un increment pressupostari de 3.637 milions d’euros. La PPiiNA, per la seva part, rebaixa aquesta xifra a 1.200 milions, a raó de 100 per cada nova setmana d’ampliació.

La proposta de Podem, en qualsevol cas, és gradual i preveu un increment de 15 dies a l’any durant cinc exercicis una vegada que el text entri en vigor. El PSOE, en qualsevol cas, que va donar suport aquest dimarts a la presa en consideració, no ha anat tan lluny com per comprometre’s íntegrament amb la mesura. El president ha dit que donarà suport a permisos intransferibles i ben remunerats, sense més concreció. Els socialistes han impulsat la seva pròpia llei, que també planteja 16 setmanes per a tots dos, però exigeix que el permís s’agafi immediatament després del part, la qual cosa obligaria a simultaniejar totes dues baixes i que el pare no es responsabilitzi en exclusiva en cap moment. Les posicions, no obstant, es poden apropar en la tramitació. Una altra cosa és que hi hagi prou recursos per posar en pràctica la innovadora mesurada.