Segons un tribunal austríac

Youtube és corresponsable de la violació dels drets d'autor

Aquesta decisió de primera instància podria crear jurisprudència per al conjunt d'operadors de xarxes socials

youtube

youtube

1
Es llegeix en minuts
AFP

La plataforma de vídeos de Youtube és corresponsable de la violació delsdrets d’autor  dels seus usuaris, d’acord amb una decisió del Tribunal Comercial de Viena, que considera que la plataforma ha exercit un paper actiu en l’entrega de contingut i, per tant, no podria gaudir de la condició de "mitjancer neutral".

Youtube va ser demandat pel canal de televisió privat austríac Puls 4, que havia presentat una queixa el 2014 després de trobar la presència il·legal de contingut que pertany a la plataforma. Puls 4 i els seus advocats van dir que podrien provar la participació activa de Youtube en el lliurament de contingut a través d’una revisió "complexa" i sistemàtica de l’oferta en línia de la plataforma.

La plataforma haurà de presentar en el futur el contingut que difon als controls preliminars per garantir que no violin les lleis de drets d’autor, va dir el tribunal.

Assumir responsabilitats

Segons Puls 4, aquesta decisió que implica una corresponsabilitat de l’emissora sobre el seu contingut, si es confirma durant una possible convocatòria, pot fer jurisprudència per a tots els operadors de xarxes socials.

"Les xarxes socials hauran de reconèixer que han d’assumir la responsabilitat del contingut amb què guanyen fortunes", ha assegurat el cap de Puls 4, Markus Breitenecker.

Des de Youtube han assegurat la premsa austríaca que es prenen "molt seriosament la protecció dels drets d’autor" i volen "examinar de prop" la decisió del tribunal, sense descartar "cap opció, incloent-hi una apel·lació."

Notícies relacionades

A finals de maig, els 28 països de la Unió Europea van preparar el terreny per a la reforma de drets d’autor, de manera que les plataformes poguessin compensar millor els editors de premsa i artistes per les seves produccions en línia.

En particular, Brussel·les vol plataformes d’intercanvi de vídeos, com Youtube i Dailymotion, per desplegar tecnologies que detectin automàticament cançons o obres audiovisuals identificades pels titulars dels drets i siguin autoritzades o eliminades.