ACCIÓ COL·LECTIVA

L'OCU demandarà Facebook per l'ús indegut de dades

Reclamarà el pagament d'almenys 200 euros per a cada usuari de la xarxa social

zentauroepp42771143 file photo  facebook ceo mark zuckerberg speaks during a new180404103716

zentauroepp42771143 file photo facebook ceo mark zuckerberg speaks during a new180404103716 / Robert Galbraith

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), juntament amb les seves organitzacions germanes de Portugal, Bèlgica i Itàlia, ha decidit llançar una demanda col·lectiva contra Facebook,i sol·licitar una compensació d’almenys 200 euros per als usuaris de la xarxa social per l’ús indegut de les seves dades.

Així ho ha anunciat aquest dimecres l’organització espanyola, que ha detallat que la demanda col·lectiva "no es limitarà només als usuaris afectats per l’escàndol de Cambridge Analytica, sinó que representarà tots els usuaris de Facebook a Espanya".

"A l’haver permès una gran recopilació i intercanvi de dades dels seus usuaris sense que aquests hagin sigut informats ni hagin expressat la seva conformitat expressa, Facebook ha infringit la Llei de Protecció de Dades"ha argumentat l’OCU.

Malgrat que ha indicat que serà la justícia qui, en última instància, avaluarà el mal i calculi la indemnització, segons el seu parer aquesta no hauria de ser inferior als 200 euros "tenint en compte els beneficis comercials que Facebook ha obtingut amb les dades dels seus usuaris i la infracció que ha comès en la seva protecció".

Segons OCU, l’escàndol de Cambridge Analytica "és només un exemple d’un model de negoci molt més ampli" per part de Facebook, en el qual les dades es recopilen i s’utilitzen sense que els usuaris hagin donat el seu consentiment exprés ni n’hagin sigut informats.

Sense ànim de compensar els usuaris

Notícies relacionades

Així mateix, l’organització creu que, malgrat que Facebook admet que "la informació personal de l’usuari s’ha compartit de manera incorrecta", la xarxa social "no té cap intenció" de compensar els usuaris per l’ús indegut de les seves dades.

Perquè els usuaris de Facebook puguin estar informats sobre els avenços d’aquesta acció, l’OCU ha obert una campanya a la seva pàgina web: www.misdatossonmios.org, en la qual també sol·licita el suport dels consumidors per impedir que les empreses puguin continuar disposant de les seves dades sense el seu consentiment i utilitzar-les per al seu propi benefici.