Religió

El Ramadà comença per a dos milions de musulmans a Espanya

Aquesta celebració es practica durant tot el mes lunar

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els més d’1,9 milions de musulmans que viuen a Espanya comencen aquest dijous 17 de maig el dejuni del Ramadà, un mes en què no podran ingerir aliments ni beguda, ni fumar, ni mantenir relacions des que surti fins que es pongui el sol, dedicant més espai a l’oració i a l’ajuda a les persones necessitades. Catalunya  és una de les comunitats on més musulmans hi ha, 500.000. A aquests, el president electe Quim Torra els ha desitjat bona celebració a través de Twitter.

El Ramadà és un dels cinc pilars del culte a l’islam, es practica durant aquest mes lunar (29-30 dies) i té un important significat religiós per als seguidors de l’islam, ja que va ser aquest mes quan va començar la revelació divina de l’Alcorà, a través de l’àngel Gabriel al profeta Mahoma, que el va transmetre a la resta de la humanitat.

La CIE agraeix a tota la societat espanyola la seva "comprensió" per la pràctica del dejuni dels seus veïns musulmans, i fins i tot l’"ajuda i facilitats" que s’oereixen per dur-lo a terme, i "especialment, a les persones en càrrecs de decisió".

En aquest sentit, el president de la CIE, Riay Tatary, ha apel·lat a "les bones pràctiques" dels empresaris, sobretot, en feines que requereixen més esforç i hores sota el sol. "He rebut diverses peticions, especialment dels que treballen en hivernacles o en la collita de la maduixa, ells aguanten, tenen voluntat, però demanem que les jornades comencin més d’hora i acabin abans", ha remarcat Tatary en declaracions a Europa Press.

Segons l’acord de cooperació de l’Estat amb la Comissió Islàmica d’Espanya, els membres de les comunitats islàmiques pertanyents a la CIE que ho vulguin, podran sol·licitar "la conclusió de la jornada laboral una hora abans de la posta del sol, durant el mes del dejuni."

Així mateix, el text assenyala que l’"alimentació dels internats en centres o establiments públics i dependències militars i la dels alumnes musulmans dels centres docents públics i privats concertats que ho sol·licitin, es procurarà adequar als preceptes religiosos islàmics, així com l’horari dels àpats" durant el Ramadà.

Ajuda dels ocupadors

"Apel·lem a la generositat, bones pràctiques i saber fer d’ocupadors i administradors públics i privats, perquè en la mesura de les seves competències facilitin el compliment del dejuni diari durant aquest mes, comprenent que les hores en què es deixa de treballar hauran de ser recuperades amb previ acord entre les parts," remarca.

També demana als responsables de les diferents comunitats religioses islàmiques que desenvolupen activitats per a les vetllades d’aquest mes, en la ruptura del dejuni, que s’organitzin "de manera que no es produeixin molèsties a la resta de veïns per la concurrència de fidels, en ocasions acompanyats dels fills, en horari nocturn, respectant el repòs dels conveïns".

Notícies relacionades

"Convoquem la nostra gent que vagi més amb compte perquè, per exemple, l’última oració acaba gairebé a mitjanit i pot molestar els veïns", ha afegit Tatary. En tot cas, com que aquest any el Ramadà coincideix amb període escolar –en els anteriors va coincidir amb l’estiu–, es preveu que els nens no vagin a aquestes celebracions fins tan tard.

La CIE recorda que estan exempts de complir el dejuni del Ramadà els nens, gent gran, embarassades, parteres, lactants, dones amb la menstruació i persones malaltes.

Temes:

Musulmans