OBITUARI

Mor Montserrat Trueta, presidenta de la Fundació Catalana Síndrome de Down

Casada amb l'exconseller i senador Ramon Trias Fargas, des de l'entitat va ajudar les famílies amb fills amb aquest trastorn genètic

zentauroepp21549343 montserrat trueta180505160300

zentauroepp21549343 montserrat trueta180505160300

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presidenta fundadora de la Fundació Catalana Síndrome de DownMontserrat Trueta, ha mort aquest divendres a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona als86 anys. Nascuda a Barcelona i filla del doctor Josep Trueta, va fundar l'entitat el 1984 amb el seu marit, el polític Ramon Trias Fargas (1922-1989), amb qui va tenir quatre fills, el petit dels quals, l'Andy, amb síndrome de Down.

Trueta era actualment la presidenta de la Fundació, una entitat sense ànim de lucre pionera a Espanya i que actualment està dirigida per la seva filla, Katy Trias. Montserrat Trueta va rebre el 1992 la Creu de Sant Jordi; el 2006 la medalla d'honor del Parlament de Catalunya i el 2008 la Creu d'Or de l'orde civil de la solidaritat social.

Centre de referència

Quan el seu fill Andy va néixer amb síndrome de Down, Trueta "va acceptar el diagnòstic , però no el pronòstic descoratjador que l'acompanyava", i es va posar en contacte amb professionals per aconseguir que el seu fill i altres nens amb aquesta síndrome tinguessin el millor desenvolupament possible, ha explicat una portaveu de la Fundació.

A partir de l'evolució del seu propi fill, va decidir posar a l'abast d'altres famílies el coneixement que havia adquirit i va crear l'entitat, que ara és un centre de referència que lluita per la "total inclusió en la societat" de les persones amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals.

Una dona valenta

Trueta va passar la infantesa i part de la joventut a Oxford (Regne Unit), a l'exili, on va començar els estudis de Biologia, però els va abandonar després de casar-se el 1954 amb Ramon Trias Fargas, amb qui es va traslladar a viure a Barcelona. Era una dona "valenta, amb empenta", segons l'ha descrit la portaveu de la Fundació, una cosa que va demostrar amb la determinació per aconseguir que el seu fill Andy "fos al més autònom possible".

Andy Trias viu emancipat des de fa més de 15 anys amb la seva parella, treballa en una empresa i ha publicat un llibre amb memòries i reflexions, titulat ‘Ignorant la SD', que té previst presentar el pròxim 16 de maig a Barcelona acompanyat dels periodistes Mònica Terribas i Antoni Bassas.

Mostres de suport

Les mostres de suport a la família per la defunció de Trueta han estat nombroses i han arribat des de diversos àmbits. L'expresident Carles Puigdemont ha destacat, a través de Twitter: "Ens va ensenyar que la lluita incansable i el compromís total poden anar de la mà de la tendresa infinita".

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha lamentat també aquesta pèrdua i ha destacat "la gran tasca realitzada en favor dels drets de les persones amb síndrome de Down", a la mateixa xarxa social.

La presidenta de la Federació de Discapacitats Intel·lectuals de Catalunya (DINCAT), Rosa Cadenas, ha fet arribar a la família el seu "sincer condol" per la pèrdua d'una persona "que ens ha ensenyat molt i ens deixa un gran llegat".

Un referent per a les associacions

L'associació Música per la Inclusió ha agraït a Montserrat Tueta que hagi "obert camí i ens hagi fet de guia al món de la inclusió social de les persones amb síndrome de Down", després de considerar-la "un referent com a persona i com a professional".

Notícies relacionades

L'expresident delsSpecial Olímpics, Jordi Dura, ha recordat que va compartir amb ella "treballs i esforços" com a secretari del patronat de la Fundació que ella presidia i que els "va ajudar molt al néixer la nostra filla Montse".

La Federació Iberoamericana de la Síndrome de Down també ha transmès el seu condol "per la pèrdua d'una gran pionera", i l'associació Down España ha qualificat la mort de Trueta com un "dia trist per al món associatiu de la síndrome de Down, ja que s'ha perdut una de les seves precursores: Montserrat Trueta, una dona valenta i plena de bondat."