AJUDES SOCIALS

Quatre rendes mínimes a velocitat variable

Les prestacions a Euskadi, Comunitat Valenciana, Navarra i Andalusia tenen màxims que van de 779 a 1.140 euros segons la comunitat

3
Es llegeix en minuts
N. Herrero/ J. Camacho / A. Ubarretxena

Els últims anys, diverses comunitats autònomes han posat en marxa sistemes per garantir uns ingressos mínims als col·lectius en situació més precària. L’experiència del País Basc (el nivell d’ingressos garantit pel concert no falla mai) és la més consolidada, mentre que el País Valencià va estrenar  dilluns la seva nova fórmula. Els ingressos dels beneficiaris gairebé no varien segons la comunitat a les quatre analitzades, els mínims van de 419 a 644 euros, i els màxims de 779 a 1.140 euros), però sí el nombre de beneficiaris.

 PAÍS VALENCIÀ 

La nova renda d’inclusió

Al País Valencià es podrà cobrar la recentment estrenada Renda Valenciana d’Inclusió des de l’1 de maig vinent i els beneficiaris la poden sol·licitar des de dilluns passat, que va ser quan va entrar en vigor una de les lleis estrella del Govern del Botànic. Substitueix la renda garantida de ciutadania i amplia tant les ajudes com els possibles beneficiaris, que ara són uns 50.000 i s’espera que en el termini d’un any creixin el 50%. La prestació contempla quatre modalitats i aquest any entraran en vigor la renda d’inclusió social i la d’ingressos mínims. Més endavant arribaran la complementària d’ingressos per prestacions i la complementària d’ingressos del treball. L’import de les ajudes aquest any anirà des dels 515 euros, en el cas d’un titular, als 809, en el cas d’una unitat familiar de sis persones, i les quanties es poden elevar un 25% si es demanen ajudes per pagar la vivenda o el subministrament energètic. El límit màxim serien 1.101 euros. A més a més hi haurà accés directe a beques educatives.

ANDALUSIA

L’estrella: ingrés mínim d’inserció

A Andalusia, l’ingrés mínim d’inserció és una de les mesures estrella de la socialista Susana Díaz per a aquest any en una de les regions amb més desocupació i una taxa de risc de pobresa més alta: 35,4%. Va ser aprovat mitjançant decret de l’executiu amb rang de llei, amb l’objectiu  que després de ser aprovat pel Parlament es consolidi com «un dret». L’IMI va néixer a finals de l’any passat com una millora del salari social o ingrés mínim de solidaritat, en vigor des de 1999, duplicant els fons per a la seva cobertura fins a arribar als 198 milions d’euros i ampliant la seva cobertura a immigrants i més grans de 65 anys amb nens al seu càrrec. Segons les estimacions de la Junta d’Andalusia, beneficiarà 42.500 famílies. Es tracta d’una renda d’entre 419 i 779 euros mensuals durant 12 mesos prorrogables.

EUSKADI

Renda de garantia ben dotada

Euskadi compta amb la renda de garantia d’ingressos, una prestació econòmica mensual d’entre 644 i 915 euros al mes (en funció del nombre de components de la llar) per atendre les necessitats bàsiques de les persones i famílies que no disposen de prou recursos. La poden rebre persones sense feina, treballadors amb pocs recursos, pensionistes, perceptors d’un altre tipus de pensions, o immigrants sense permís de residència, entre molts altres supòsits.

Notícies relacionades

En xifres, a Euskadi va disminuir durant el 2017 el nombre de persones perceptores del RGI, que ha passat de 67.800 el 2016 a 60.400 el 2017. Tot i això, el Govern basc ha incrementat aquesta partida pressupostària un 1,8% per al 2018, i juntament amb la Prestació Complementària de Vivenda suposa 491,3 milions d’euros. Per la seva banda, la quantitat consignada per a Ajudes d’Emergència Social es manté en 27 milions d’euros, igual que el 2017. 

NAVARRA

Tres formats d’ajuda social

A Navarra, en els pressupostos del 2018 s’han destinat a cobrir els pagaments de la renda garantida 94 milions d’euros. L’any passat es van atendre amb aquesta ajuda més de 12.300 famílies, gairebé el doble que el 2015. Navarra compta amb diverses prestacions econòmiques que garanteixen un nivell d’ingressos mínims per a les unitats familiars: la renda garantida, les ajudes extraordinàries d’emergència social i les ajudes de suport a la integració familiar i social. La renda garantida és una prestació subsidiària i complementària de qualsevol altre ingrés al qual es pugui tenir dret. La quantia a percebre està relacionada amb el nombre de persones que conformen la unitat familiar: si la unitat familiar té un únic membre, la quantitat màxima serà de 600 euros, i si fos de 5 membres, de 1.140 euros.