FESTA CULTURAL I CÍVICA

La rosa groga multiplicarà per 10 les vendes aquest Sant Jordi

El Gremi de Floristes de Catalunya calcula que se'n vendran 600.000, però les vermelles seguiran sent les favorites amb set milions d'unitats

L'Ajuntament de Barcelona ha autoritzat 3.892 parades de flors i 980 de llibres, que aquest any ampliaran l'espai a ocupar

zentauroepp42992571 sant boi de llobregat  baix llobregat  19 04 2018  sociedad 180419133104

zentauroepp42992571 sant boi de llobregat baix llobregat 19 04 2018 sociedad 180419133104 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els floristes auguren que la venda de roses grogues durant el dia de Sant Jordi es multiplicarà per 10 aquest any. La campanya impulsada per Òmnium Cultural que convidava els catalans a decantar-se per aquest color dilluns que ve i que havia preocupat inicialment el gremi, s'ha convertit en una crida a adquirir-ne una de cada. Aquest viratge fa preveure al president del Gremi de Floristes de CatalunyaJoan Guillén, que la rosa vermella tradicional seguirà sent la favorita mentre que la comercialització de la groga creixerà més que mai.

Guillén ha sigut atrevit a l'hora de fer estimacions. Sent un dia feiner, cosa que pot ajudar tot el comerç, la comercialització de roses creixerà en global. Seran més de 7,5 milions d'unitats gràcies a la recuperació econòmica, ha apuntat. D'aquestes, més de set milions seran vermelles i, excepcionalment, es vendran 600.000 roses grogues, aproximadament el 10%. L'any passat en van ser 60.000. La blanca tradicionalment havia ocupat el segon lloc.

Control de les llicències

El responsable dels floristes, en un acte amb llibreters i forners, els tres gremis en què pivota Sant Jordi, ha aprofitat per reclamar a l'Ajuntament de Barcelona que sigui estricta en el control de les parades que no tenen llicència. El regidor de Turisme, Comerç i Mercats, Agustí Colom, ha revelat que el consistori ha autoritzat 3.892 parades de roses i 980 de llibres.

Guillén ha reclamat a Colom que és imprescindible que es renovi l'ordenança sobre l'ús de la via pública, "que és del segle passat, del 1994" i que negocien amb el consistori fa anys. "A més de les 4.000 parades amb permís, hi ha 3.000 persones amb un cubell ple de roses que són il·legals", s'ha queixat.

Llocs ocupats per partits

Juntament amb les roses, l'altre gran protagonista és el llibre. Malgrat que des del gremi han evitat donar números fins que no passa el dia, sí que calculen que augmentaran les vendes. El seu representant, Pere Fàbregues, ha aprofitat per queixar-se que els partits polítics escullen els millors espais als carrers de Barcelona "per fer propaganda".

Fàbregues ha recordat que s'ha ampliat l'àrea destinada a ocupar parades per "esponjar" el pas dels visitants per Sant Jordi, sempre col·lapsat a la rambla de Catalunya, el passeig de Gràcia i els voltants. En aquesta ocasió es tallarà el trànsit també a Consell de Cent. L'inspector de la Guàrdia Urbana de Barcelona, David Martínez, ha valorat aquest tancament i ha recordat que la ciutat segueix en nivell 4 sobre 5 en alerta terrorista de manera que el dispositiu policial conjunt amb els Mossos d'Esquadra ho tindrà en compte.

Notícies relacionades

El tercer actor del dia, el pa de Sant Jordi, compleix 30 anys. El president del Gremi de Flequers, Jaume Bertran, ha convidat les fleques i forns associats a sumar-se a un producte que té sobrassada, formatge i nous, en una recepta amb marca registrada.