CELEBRACIÓ DEL PATRÓ DE CATALUNYA

La campanya de la rosa groga per Sant Jordi preocupa els floristes

Òmnium impulsa que els catalans es decantin pel groc per reivindicar la llibertat dels presos polítics

El Gremi de Floristes de Catalunya tem que la iniciativa afecti les vendes de les roses vermelles tradicionals

zentauroepp42432300    aquest any  per sant jordi  la rosa  s groga per demanar 180307143526

zentauroepp42432300 aquest any per sant jordi la rosa s groga per demanar 180307143526

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La campanya impulsada per Òmnium perquè els catalans regalin roses grogues per Sant Jordi preocupa els floristes. L'entitat ha posat en marxa aquest dimarts la iniciativa, que pretén reivindicar la llibertat dels presos polítics. El sector, que aquella jornada viu el dia més important de l'any pel que fa a les vendes, tem que el ressò de la idea alteri la tradició.

Òmnium té el seu president, Jordi Cuixart, a la presó de Soto del Real des de fa més de quatre mesos. Per ell i també pels diputats electes Jordi Sànchez i Oriol Junqueras, a més de Joaquim Forn, l'associació cultural pretén que el 23 d'abril "tingui un únic color, el color de la llibertat", es llegeix als missatges que han difós a través de les xarxes socials.

No obstant, poc després que es fes pública la idea, s'han fet virals missatges de WhatsApp i a Twitter on es retreu a Òmnium que promogui les roses grogues en lloc de les vermelles tradicionals, que són les que cultiven els productors catalans.

El Gremi de Floristes de Catalunya, que coneixia la idea des de la setmana passada ja que es va reunir amb l'organització per tractar el tema, pensa que encara hi ha marge per al diàleg, segons el seu president, Joan Guillén. "La preocupació entre els floristes existeix perquè és un dia molt important per a nosaltres i qualsevol factor extern pot afectar", explica.

Pendents de la Unesco

Un dels temors és que afecti la proclamació de la festivitat com a patrimoni immaterial de la Unesco, una candidatura que segueix pendent del sí de l'organisme internacional. Conscient que les flors grogues que s'acabin venent a Catalunya aquell dia hauran de ser d'importació, Guillén espera que qui secundi la campanya d'Òmnium adquireixi igualment la tradicional de color vermell.

L'any passat, el 23 d'abril es van comercialitzar més de sis milions de roses, de les quals el 95% van ser vermelles. Les blaves, roses, grogues o de colors variats han tingut històricament un paper "residual". A més, d'aquests milions de roses, únicament el 15% es produeix a Catalunya, prossegueix Guillén.

Comandes dobles a Mercabarna

Notícies relacionades

El president del gremi insisteix que cal coordinar-se i treballar perquè Sant Jordi sigui l'èxit habitual. Mentrestant, a Mercabarna ja han començat a rebre comandes de floristes que volen tenir roses grogues a les seves parades. Fonts del mercat majorista han confirmat, no obstant, que la demanda del color nou no ha anat en detriment de les vermelles.

Mercabarna flor opinen que sí que hi haurà molts clients que se solidaritzaran amb la campanya d'Òmnium i adquiriran una rosa groga, però que les tradicionals se seguiran venent igualment. Un terç dels més de sis milions de roses que es comercialitzen en aquelles dates surten de Mercabarna.