La universitat catalana fa el salt als graus de tres anys

El pròxim curs 2018-2019 l'oferta d'estudis inclourà 19 noves carreres de 180 crèdits

Universitats anuncia també la creació de 35 titulacions de quatre anys i la desaparició de 19 més

La universitat catalana fa el salt als graus de tres anys
2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez

Justo l'any en què s'acaba la moratòria pactada pels rectors espanyols per a la implantació dels graus universitaris de tres anys de durada, el pròxim curs 2018-2019, la universitat catalana estrenarà un total de 19 noves titulacions de 180 crèdits, que se sumaran al grau de Global Studies, que des de fa dos anys imparteix la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i cinc titulacions d'universitats privades. 

En concret, segons ha informat aquest dimarts la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat, les noves carreres són:

Producció de Música i So per a la Indústria de l'Entreteniment (UB)

Cinematografia (UB)

Empresa Internacional / International Business (UB, en anglès)

Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles (UAB)

Estudis de Gènere (UAB)

Territori, Globalització i Sostenibilitat (UAB)

Història, Política i Economia / History, Politics and Economics (UAB, en anglès)

Paisatgisme (UPC)

Ciències Urbanes / Urban Sciences (UPF)

Disseny Digital i Tecnologies Creatives (UdL)

 Tècniques d'Interacció Digital i Computació (UdL)

Tècniques de Desenvolupament d'Aplicacions Web i Mòbils (URV)

Tècniques de Bioprocessos Alimentaris (URV)

Tècniques d'Aplicacions Digitals i Interactives (URL)

Disseny i Innovació de Negocis Digitals (URL)

Màrqueting Internacional (URL)

Estudis de Cine Digital (UOC)

Agroecologia i Sistemes Alimentaris (UVic-UCC)

Comunicació Experiencial Interactiva (UAO)

Onze d'aquests nous estudis seran a preu públic, és a dir, es regiran per les taxes aprovades per la Generalitat, mentre que els estudiants que es matriculin en els altres vuit (dos de la UB i els de la URL, UOC, UVic-UCC i UAO) hauran de pagar preus més alts.

Uns estudis polèmics

Els graus de tres anys els va impulsar el controvertit ministre d'Educació José Ignacio Wert, que el 2014 va publicar un decret de modificació dels estudis superiors per introduir les carreres de 180 crèdits, majoritàries a Europa. La reducció de la durada dels graus suposava l'allargament, en la majoria dels casos, dels màsters, que passarien de l'any actual a dos cursos. Va ser el denominat model del 3+2, durament rebutjat pels estudiants, perquè podia suposar un important encariment dels estudis.

Notícies relacionades

Davant l'allau de crítiques que va rebre la mesura (que en canvi sí que recolzava la Generalitat), la Conferència de Rectors Universitaris d'Espanya (CRUE) va acordar aplicar una moratòria al 3+2 fins al setembre vinent, que limitava la creació de graus de tres anys tret en aquells casos en què es tractés de carreres no existents o d'estudis impartits en anglès, criteris que en principi compleixen les 19 carreres noves ofertes el pròxim curs a Catalunya.

Els de quatre anys

A més de l'oferta de tres anys, les universitats catalanes posaran en marxa el pròxim 2018-2019 un total de 35 carreres de 240 crèdits o quatre anys de durada. L'oferta d'estudis universitaris, assegura la Generalitat, "es manté estable ja que es deixaran d'impartir 19 titulacions".