Frau de 36 milions en la venda de carn de kebab

La Guàrdia Civil desmantella una trama de societats fantasma i testaferros que emetia factures falses

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Guàrdia Civil ha detingut cinc persones i n'investiga 15 més, pertanyents a una organització delictiva que blanquejava diners a través d'un entramat d'empreses "pantalla" o d'escassa activitat dedicades a la venda de carn de kebab

Segons informa la Guàrdia Civil, en la denominada operació Doner Halal s'investiga els detinguts i la resta de membres de l'organització per suposats delictes contra la hisenda pública, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

El grup, que desenvolupava la seva activitat delictiva entre Espanya i Alemanya, havia creat un entramat societari que ocultava a la Hisenda pública l'IVA de la venda de carn de kebab.

Les investigacions van començar l'estiu del 2015, quan agents de la Guàrdia Civil van detectar des de l'aeroport barceloní del Prat que s'estaven transportant setmanalment cap a Alemanya grans quantitats de diners, després de la declaració prèvia efectuada davant la duana del centre aeroportuari.

En aquest sentit, es va poder constatar que cada dissabte una persona transportava via aèria fins a la localitat alemanya de Düsseldorf quantitats de diners en efectiu que oscil·laven entre els 90.000 i els 200.000 euros, si bé en alguna ocasió s'havien superat els 300.000 euros.

Aquests trasllats eren declarats a la duana de l'aeroport de Barcelona mitjançant el formulari S1 -per a la prevenció del blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme- i aquest era acompanyat per "llistes de factures" emeses per una empresa alemanya, dedicada al subministrament de carn de kebab, a societats espanyoles, la més important ubicada a la província de Barcelona.

Societats pantalla

No obstant, posteriorment es va descobrir que la majoria eren societats instrumentals, ja que no se'ls coneixia ni domicili ni centre de treball o cap indici que demostrés que tenien verdadera activitat comercial.

Així, es va arribar a la conclusió que l'organització disposava d'un entramat societari en què estaven col·locats "testaferros" o bé utilitzava societats que desconeixien que les seves dades s'estaven utilitzant per a l'emissió de "factures falses".

Paral·lelament, es va descobrir una altra branca de l'entramat societari ubicada a la província d'Alacant i vinculada a les activitats desenvolupades per l'organització criminal a Barcelona.

La Guàrdia Civil va procedir finalment a la desarticulació d'aquesta banda, que actuava a tot el territori espanyol, encara que s'establia a la província de Barcelona i Alacant, amb la detenció de cinc persones i la investigació de 15 més, sota l'acusació d'haver comès sis delictes contra la hisenda pública per l'IVA dels exercicis 2012 a 2017.

Registres

Els agents van fer un total de tres entrades i registres domiciliaris a Barcelona, Cervelló (Barcelona) i Benidorm (Alacant), on van confiscar uns 150.000 euros en efectiu i documentació en suport paper i informàtic per a la seva anàlisi.

En el marc de l'operació es van bloquejar 36 comptes bancaris i productes financers que disposaven les persones físiques i jurídiques principals de la investigació, amb un saldo de 21.000 euros.

Notícies relacionades

A més es va fer el bloqueig de 35 targetes de crèdit en vigor i es va procedir a l'embargament preventiu de cinc immobles a la província d'Alacant, valorats en uns 470.000 euros.

L'operació ha comptat amb la participació de l'Europol degut a la projecció europea de l'organització, que va proporcionar suport tècnic per a l'anàlisi de telèfons mòbils, ordinadors i dispositius d'emmagatzematge, així com suport operatiu i d'anàlisi.