REVOLUCIÓ FEMINISTA

"Si parem, es para el món"

El moviment feminista convoca una aturada en 177 països per al pròxim 8 de març, Dia de la Dona Treballadora

zentauroepp42015526 graf9226  madrid  espa a   11 02 2018  el movimiento feminis180217195404

zentauroepp42015526 graf9226 madrid espa a 11 02 2018 el movimiento feminis180217195404 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Rebeca Queimaliños

El moviment feminista intentarà demostrar el pròxim 8 de març que ‘si les dones paren, es para el món’ amb la vaga programada el mateix Dia de la Dona Treballadora que tindrà rèplica en 177 països. La mobilització ha sigut convocada per diferents organitzacions feministes i serà secundada pels partits polítics Podem i Izquierda Unida. El PSOE secunda les aturades de dues hores fixades pels sindicats. La crida s'articula al voltant de tres eixos -vaga de cures, estudiantil i de consum- amb l'objectiu de demostrar el missatge principal de la manifestació: ¿Què passa si totes parem? L'organització demana a les dones que no vagin als seus llocs de treball, que no assumeixin les atencions de familiars -afrontats per dones majoritàriament- i que evitin consumir productes, en concret els gravats amb la denominada ‘taxa rosa’. 

El gran precedent històric es va produir a Islàndia l'any 1975. El 90% de les dones islandeses no van anar a treballar aquell dia, van paralitzar el país i la lluita va culminar -aquest any- amb una llei d'igualtat salarial. El precedent més recent és Polònia, quan les dones van reivindicar als carrers el dret a l'avortament -davant l'intent del Govern de prohibir la interrupció voluntària de l'embaràs- o les grans marxes a l'Argentina amb el lema ‘Ni una menys’ contra la violència de gènere. A Espanya es va produir l'any passat un intent de vaga general però no va aconseguir suport sindical. 

Suports diversos

En aquesta ocasió, la Comissio 8 de Març -integrada per diferents organitzacions del moviment feminista i encarregada d'articular aquestes mobilitzacions- compta amb l'empara dels sindicats i el suport de més de 300 entitats i col·lectius. Izquierda Unida i Podem recolzen la iniciativa en la seva totalitat. El PSOE secunda les aturades de dues hores fixades pels sindicats, i PP i Ciutadans no donen suport a la vaga. La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va assegurar aquesta setmana que no s'unirà a la vaga perquè ‘barrejar la igualtat amb qüestions ideològiques no és la millor opció’ i perquè algunes reivindicacions ‘van contra el sistema capitalista’. 

Notícies relacionades

Per la seva part, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha cridat tots els quadros del seu partit -i tots els partits d'esquerres i de dretes- a secundar les aturades: ‘Aquesta reivindicació no és una qüestió ideològica sinó de justícia social perquè la meitat de la població pateix discriminació pel sol fet de ser dona’. L'Associació d'Homes per la Igualtat de Gènere (Ahige) ha mostrat el seu suport a la vaga i ha demanat a tots els homes que col·laborin amb l'aturada.