Compte amb el doctor Google: el 30% dels enganys de la xarxa són sobre salut

Una plataforma adverteix de l'oferta de notícies falses sobre malalties

Les informacions sobre vacunes són les que generen més 'fake news'

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 60 % dels internautes busquen informació sobre salut, un tema que copa un de cada tres enganys que circulen per internet i que van des d'alguns de perillosos com que les vacunes produeixen autisme a altres que asseguren que les patates fregides d'una famosa cadena de menjar ràpid curen la calvície.

"Gran part dels enganys d'internet afecten la salut perquè és un sector que afecta el 100 % de la població i en què és fàcil difondre notícies no veraces", ha advertit avui el doctor Sergio Vañó, president de l'Associació d'Investigadors en Salut (AIES).

Precisament per denunciar i desmuntar els enganys i les falses notícies de salut que circulen per internet, les xarxes socials i les aplicacions de missatgeria instantània, aquesta associació ha posat en marxa la plataforma #SaludSinBulos (www.saludsinbulos.com).

L'objectiu és que existeixi informació veraç i contrastada a la xarxa amb la participació de professionals sanitaris, organitzacions de pacients i comunicadors. Tots coincideixen que existeix un excés d'informació i el ciutadà no sap de quin fiar-se.

De fet, gairebé la meitat dels especialistes adverteixen que la informació sobre salut a internet no està actualitzada amb els últims avanços mèdics.

El doctor Vañó, dermatòleg de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid, ha explicat que les àrees més susceptibles de produir enganys són oncologia, nutrició, pediatria i dermatologia estètica.

S'ha de desconfiar

Per això, ha aconsellat als ciutadans que "quan vegin una notícia que sembla donar solució de forma ràpida i senzilla a un problema de salut important que s'està intentant solucionar durant molts anys, pensin que pot ser falsa".

L'àrea de les vacunes és una de les que més enganys genera, ha assenyalat el doctor Vañó, que ha precisat que "els pares que no tenen verdader coneixement de la seva utilitat és lògic que tinguin dubtes".

Fa uns mesos societats científiques de pediatria i la mateixa Organització Mèdica Col·legial van haver de sortir al pas per rebutjar els comentaris del periodista Javier Cárdenas en un programa de ràdio que va relacionar l'ús de vacunes amb l'augment de l'autisme.

I és que "sentir un determinat rumor enganyós moltes vegades en diferents mitjans al final fa que cali i que la persona el pugui donar per cert", ha alertat el president d'AIES.

Recentment diversos mitjans de comunicació van publicar que un home havia mort en un hospital de l'Índia succionat per una màquina de ressonància magnètica, una notícia que, segons el radiòleg Miguel Ángel de la Cámara, si només es llegeix el titular "dona la idea que la radiologia mata".

"El pacient digital a vegades retuiteja coses perquè li dona fiabilitat ja que ve d'un mitjà de comunicació o d'una web fiable", ha advertit.

Pel doctor Vañó, darrere dels rumors enganyosos hi pot haver un desig de notorietat de la persona que els llança o falta d'informació quan es tracta de personatges famosos, encara que també subjauen interessos econòmics.

Sortir de la consulta informat

El dermatòleg ha reconegut que moltes vegades els ciutadans busquen informació a internet perquè no l'obtenen en les consultes: "Jo els recepto 'blogs' en què poden informar-se, però l'important és que el pacient surti de la consulta informat".

Per la seva part, Carina Escobar, representant de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients, ha assenyalat que quan a algú li diagnostiquen una malaltia "està tan aclaparat que no és capaç de pair tota la informació que rep". I per això, acudeix a internet.

Notícies relacionades

"Doctor Google està fent molt de mal", ha lamentat Escobar, que ha incidit en la importància d'assegurar que tota la informació d'internet procedeixi de fonts oficials i sigui accessible i per això s'ha d'adequar el llenguatge a les persones.

"Potser ens estem equivocant que quan expliquem coses més científiques no ens adaptem a les necessitats d'entesa del pacient, mentre que les pseudociències faciliten tant el llenguatge que sembla que és veritat el que estan explicant", ha indicat".