UNES ULLERES INQUIETANTS

Les ulleres del Gran Germà xinès

Els dispositius de reconeixement facial per detenir delinqüents només són una baula més d'un ubic Estat de vigilància

fcasals41939352 this photo taken on february 5  2018 shows a police officer 180210150908

fcasals41939352 this photo taken on february 5 2018 shows a police officer 180210150908

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Si et sents vigilat a l’estació de tren i l’aeroport, el centre comercial i el restaurant de menjar ràpid, el banc i la universitat, potser no siguis un paranoic. La Xina camina cap a un Gran Germà de magnituds elefantíaques i el seu últim estri serviria en un episodi de Blackmirror: són ulleres per identificar delinqüents entre la multitud.

La iniciativa de reconeixement facial ja ha estat provada a la principal estació de tren de Zhenzhou, la capital de la província de Henan. Quatre policies enfoquen els viatgers amb unes ulleres fosques que disposen d’una càmera connectada a un aparell semblant a un telèfon mòbil. Aquest trasllada la informació a la base de dades policial. N’hi ha prou amb tres segons perquè el subjecte sigui identificat amb el nom, l’ètnia, el gènere i l’adreça. També se sabrà si té comptes pendents amb la justícia, l’hotel on s’allotja i informació extreta del seu ús d’internet.

A la província musulmana de Xinjiang s'emmagatzema l'ADN, els escàners d'iris i mostres de sang dels més grans de 12 anys

Els responsables n’han airejat l’eficàcia. Han sigut detinguts set criminals, entre ells diversos traficants de persones, i 26 viatgers que utilitzaven carnets d’identitat falsificats. El seu ús fins ara és, doncs, irreprotxable. La identificació facial ja permet que la policia de Xangai detingui els infractors de trànsit i la de Qingdao va arrestar dotzenes de presumptes delinqüents en el seu multitudinari festival de la cervesa. Les crítiques arribaran quan serveixin per arrestar a un dissident polític.

 

Un estat de vigilància ubic

La Xina no camina sola cap a la distopia orwel·liana, encara que el seu quadro sembla més inquietant. Durant dècades va haver de satisfer la seva obsessió pel control i la seguretat amb mètodes pedestres, però el desenvolupament de la seva tecnologia en els últims anys n’ha disparat la sofisticació. Tampoc tranquil·litzen les seves etèries lleis sobre protecció de dades ni el seu escàs tacte amb qualsevol element que percebi com a hostil.

«Proporcionar a la policia aquestes ulleres amb tecnologia de reconeixement convertirà l’Estat de vigilància xinès en una cosa encara més ubiqua», ha assenyalat William Nee, d’Amnistia Internacional. Les organitzacions de drets humans ja van denunciar mesos enrere l’elaboració d’una exhaustiva base de dades biomètriques a Xinjiang, la província de l’ètnia musulmana uigur. Les autoritats, en una campanya que oficialment pretén millorar la salut, emmagatzemen l’ADN, les empremtes digitals, els escàners d’iris i mostres de sang de tots els residents d’entre 12 i 65 anys.

Triar una estació de tren no és cap casualitat. D’aquí pocs dies comença el Festival de Primavera, que cada any és qualificat com la migració més gran de la Història. Gairebé 400 milions de xinesos viatjaran en la setmana més important de vacances i la majoria ho farà en tren. Una orgia de dades i algoritmes.

La cara és inspeccionada per filtrar l'accés a dormitoris universitaris, restaurants, avions i fins i tot banys públics

Una ullada a qualsevol adreça en un carrer pequinès descobreix diverses càmeres. La Xina ja n’ha desplegat 170 milions i n’afegirà 400 milions en els pròxims tres anys. Però el reconeixement facial a les càmeres està dificultat per les imatges borroses i és probable que el subjecte se n’hagi anat quan arribi la identificació. Les ulleres resolen aquest problema. 

Notícies relacionades

«Aconsegueixes una resposta immediata i exacta, així que pots decidir al moment què fer», ha explicat Wu Fei, director executiu de la companyia pequinesa LLVision que ha dissenyat les ulleres. És una de tantes empreses xineses nascudes amb el boom del sector de la intel·ligència artificial. Moltes tenen vincles amb el Govern.

El reconeixement facial s’ha estès a la Xina. Ha substituït la targeta per treure diners als caixers d’alguns bancs, l’aerolínia China Southern la utilitza per embarcar i també filtra l’entrada a dormitoris universitaris i llocs de treball. Està present en locals d’una cadena nord-americana de menjar ràpid i fins i tot un bany públic pròxim al pequinès Temple del Cel escaneja la cara per evitar que els veïns s’emportin el paper higiènic. H