MULTA PER INSTAGRAMEJAR

El noi multat pel fotomuntatge de Crist: "A veure si s'assabenten que som al segle XXI"

Condemnat a pagar una multa de 480 euros per ofendre el sentiment religiós, el jove considera abusiva la quantitat, encara que reconeix que no ho tornaria a fer

zentauroepp38709990 cristo180209185718

zentauroepp38709990 cristo180209185718

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Encara aclaparat per la repercussió del seu cas, el principal objectiu ara de Daniel Serrano és aconseguir els diners per pagar la multa de 480 euros a la qual va ser condemnat per un jutjat de Jaén per haver publicat a les xarxes socials una imatge de Crist amb la seva cara. «Va ser una broma que no tenia intenció ofensiva. És un abús. A veure si s’assabenten que estem al segle XXI», clama. I calcula com poder fer front a la sentència amb el sou que ha guanyat en els escassos dies que ha treballat recollint oliva, perquè ell està a l’atur i es guanya la vida del que surt. El càlcul ja el té fet: són deu jornals de treball, però la campanya ja s’ha acabat. «No sé com ho faré», confessa.

Fill d’una netejadora i un ferrallista Daniel es declara creient. Va deixar els estudis a primer de batxillerat, i tot i que somia ser enginyer aeronàutic -«però si es pot ser sense estudiar, que el que s’ha d’aprendre para ser-ho no m’agrada gaire»- des d’aleshores dona un cop de mà a casa amb qualsevol cosa que surt.«Sé fer de tot», proclama orgullós, a l’espera que pugui servir-li per recaptar els diners que necessita.

Rebaixa de pena

Notícies relacionades

El jove explica que la condemna podia haver sigut pitjor, ja que la Fiscalia elevava la multa a 2.160 euros per un delicte contra els sentiments religiosos a l’entendre que el fotomuntatge era una «vergonyosa manipulació de la cara de la imatge» que evidenciava un «manifest menyspreu i mofa per la confraria amb propòsit d’ofendre». El seu advocat d’ofici va pactar amb els demandants i va aconseguir rebaixar la pena si reconeixia la seva culpabilitat. «Estava entre el que és dolent i el pitjor, i vam escollir el dolent». Una quantitat injustificada que ha irritat a les xarxes socials, on han proliferat els muntatges similars amb cares d’internautes o fins i tot un dinosaure. «Ara ho fa tothom, i me n’alegro, a veure què fa ara la confraria», diu, esperançat que s’anul·li d’alguna manera la condemna. Agraeix el suport mostrat i fins i tot les campanyes iniciades per recollir fons. «Però la veritat, preferiria que no m’ajudessin i que em traguessin la multa», deixa anar de cop i volta. «És abusiu que aquests diners se’ls emporti la confraria perquè jo no vaig voler ofendre’ls». El jove, de 18 anys, reconeix que si haugués sabut el que li passaria, «no ho hauria fet». Segons explica, estava en una reunió d’amics l’abril del 2016 i van començar de broma a fer fotos als poster de la paret i retocar-les posant les seves cares. En el cas de la imatge del Crist, van provar a posar-li la seva cara amb un pírcing al nas. «El resultat ens va semblar graciós i vam decidir pujar-la a Instagram». Juntament amb el text «sobren paraules, la cara ho diu tot, Makiaveli soc el teu déu», en referència al raper Tupac Shakur, que va morir el 1996 i conegut també com a Makaveli. Res més, sense insults ni cap menció a la imatge religiosa. Simplement per fer una gràcia.

«La germandat de La Amargura –una de les més identificatives de Jaén– em va dir que el tragués, perquè ells tenien els drets d’imatge sobre la figura de Jesús Despojado, i jo els vaig dir que el muntatge no era semblant a la seva imatge, i que no tenia per què fer-ho». Tampoc va entrar a discutir amb els que el van insultar al veure la imatge. «Els meus pares estaven indignats, i em deien que per què ho havia fet, però ja està, ja estava fet». Ningú a casa li va donar més importància, però després li arribaria una notificació avisant que el denunciaven com a autor d’un suposat delicte contra el sentiment religiós.