CONDEMNAT PER UN DELICTE CONTRA ELS SENTIMENTS RELIGIOSOS

Rebuig a la condemna a un noi per un muntatge amb la imatge de Crist

L'intent de censura acaba amb una difusió massiva del cas, just el que no volia la Germandat

Un noi de Jaén que s’assembla al Crist de l’Amargura fa broma a internet i la germandat porta la foto als tribunals. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La condemna de 480 euros a un noi per haver pujat a Instagram un fotomuntatge de la seva cara integrada en el cos del Crist de l'Amargura ha sacsejat aquest dijous les xarxes socials, que han protestat per una decisió del Jutjat Penal número 1 de Jaén que no consideren justa.

El condemnat, Daniel Serrano, va admetre els fets i ara no sap com pagarà. "El judici em costarà deu jornals d'olivera. És clar que no ho tornaria a fer, però em segueix semblant una barbaritat", diu aquest noi de 24 anys. Serrano admet que va reconèixer els fets aconsellat per la seva advocada: "Em va dir que era el millor, que si no ho feia podia ser condemnat a pagar molts més diners. Vaig decidir no arriscar-me", explica al Diario JaénDiario Jaén.

Molts ciutadans s'han solidaritzat amb el noi, davant el que consideren un clar atac a la llibertat d'expressió: l'efecte Barbara Streisand (intent de censura que acaba amb una difusió massiva) ha sigut de manual. Així, hi ha hagut qui ha emulat l'acció del condemnat, entre ells un exlletrat del Tribunal Constitucional, Joaquín Urías:

Altres han fet broma amb la polèmica, i hi han introduït fins i tot les cares d'alguns polítics:

Crítiques de Podem 

La portaveu d'Units Podem al Congrés, Irene Montero, ha qualificat de "vergonya nacional" la multa. "Pensem que perseguir, com fa el PP, la llibertat d'expressió, posar mordasses i fer que hi hagi tuiters o rapers a la presó, mentre els corruptes que han saquejat les arques públiques segueixen passejant alegrement pels carrers de les seves ciutats i pobles, és una vergonya nacional", ha assenyalat Montero, en una roda de premsa al Congrés, en què ha sigut preguntada per aquest cas.

Malgrat tot, ells també han patit els muntatges dels usuaris de Twitter:

Així van anar els fets

Notícies relacionades

Els fets es remunten a l'abril del 2017, quan el noi va pujar a la xarxa social una foto de Jesús desposseït, de la Germandat de l'Amargura, en què la cara original havia sigut substituïda per la seva, inclòs el pírcing del nas.

La confraria li va demanar en diverses ocasions que retirés la imatge i al no obtenir resultat va acabar portant el cas als tribunals. Segons va recollir la fiscalia en el seu escrit de qualificació provisional, el fotomuntatge va resultar una "vergonyosa manipulació de la cara de la imatge", cosa que evidenciava un "manifest menyspreu i mofa a la confraria amb propòsit d'ofendre".