cinc nous delictes

El Govern vol presó permanent per a violadors de nens, en sèrie i ocultadors de cadàvers

El Govern diu que el seu canvi pretén respondre a la "demanda social"

zentauroepp41972903 madrid 09 02 2018 rueda de prensa posterior a la reuni n del180209134051

zentauroepp41972903 madrid 09 02 2018 rueda de prensa posterior a la reuni n del180209134051 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

El Govern vol ampliar la presó permanent revisable a casos com els de Diana Quer i a altres delictes com violacions de nens o en sèrie. El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un avantprojecte de llei pel qual modificarà el Codi Penal per ampliar els tipus delictius a què és aplicable aquesta pena.

Als vuit actuals, l'Executiu pretén sumar cinc supòsits més: assassinat amb obstrucció de la recuperació del cadàver, assassinat després de segrest, violacions en sèrie, violació a un menor després de privar-lo de llibertat o torturar-lo i morts en incendis, estralls en infraestructures crítiques o alliberament d'energia nuclear o elements radioactius.

"Demanda social"

Així ho ha informat aquest divendres en roda de premsa el ministre de Justícia, Rafael Catalá, que ha justificat aquesta decisió perquè hi ha "una demanda social", i ha descartat que l'Executiu estigui legislant "en calent".

A més, ha recordat que la majoria de països europeus inclouen la pena de presó permanent revisable en el seu ordenament jurídic, amb governs de diferent color polític. "És una qüestió molt consolidada i no conec cap govern que s'estigui plantejant la revisió" d'aquesta pena, ha manifestat.

Tant és així que el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha insistit després del Consell de Ministres que "no ha sigut el Govern qui ha posat la presó permanent revisable a la taula de debat sinó els grups que pretenen la seva derogació directa sense matisos".

Rebuig del PSOE

Notícies relacionades

Per la seva banda, la direcció del PSOE ha criticat aquest divendres que al president del Govern, Mariano Rajoy, només se li "acudeixi" endurir el Codi Penal perquè el que demostra aquesta circumstància és que "el Govern està paralitzat". Carmen Calvo, secretària d'Igualtat del PSOE, ha explicat que la posició del PSOE "no ha canviat" respecte a la qüestió de la presó permanent revisable i ha defensat que els socialistes no fan polítiques "aprofitant-nos de les circumstàncies desgraciades" dels ciutadans, en referència a les pressions per no retirar aquesta fórmula penal per part dels familiars de víctimes d'assassinats com els pares de Diana Quer. 

Calvo ha considerat "inacceptable" l'ús polític que se n'està fent i ha plantejat que "així ni es millora ni es resol ni s'atura" un cas com el de la jove assassinada a Galícia.