Revisió educativa

Més de 71.000 estudiants d'ESO comencen avui les proves de competències bàsiques

Catalunya s'avança dos mesos a la revàlida 'light' que faran els alumnes de la resta d'Espanya

Els catalans s'examinen dimecres de Ciències, una matèria que no tenen les altres autonomies

lainz41927619 badalona  6 de febrero de 2018   pruebas de competencias b s180206112529

lainz41927619 badalona 6 de febrero de 2018 pruebas de competencias b s180206112529 / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts

Un total de 71.540 estudiants catalans de quart d'ESO, l'últim curs de l'educació obligatòria, inicien una nova tanda de proves de competències bàsiques, a les quals destinaran dues jornades lectives. Aquest dimarts, els alumnes s'enfrontaran als exàmens de Llengua CastellanaMatemàtiques Llengua Catalana, mentre que dimecres faran el de Ciències i Tecnologia i el de Llengua Estrangera.

Les proves, que equivalen a l'avaluació coneguda a la resta d'Espanya per revàlida light, es fan a Catalunya des del curs 2011-2012 i serveixen per calibrar el nivell dels estudiants de 15 anys en les anomenades matèries instrumentals. Una de les principals diferències amb els exàmens que faran la resta d'estudiants espanyols és que, mentre que a Catalunya hi ha un test cientificotecnològic, ells tindran una prova de Geografia i Història.

Com a novetat aquest any, el Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu, l'organisme que organitza aquests exàmens, ha modificat els tests de competències lingüístiques, de manera que a més dels dos textos que hi havia fins ara per avaluar la comprensió lectora en castellà, català i aranès (aquest últim només a la Vall d'Aran) dels estudiants, s'hi sumen tres preguntes obertes, en les quals cada alumne haurà de desenvolupar la seva resposta.

Igual que l'any passat, quan va entrar en vigor l'avaluació final d'ESO de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE), aquesta revàlida descafeïnada pel ministre Íñigo Méndez de Vigo, que va corregir el text inicialment aprovat pel seu predecessor José Ignacio Wert, no condicionarà l'obtenció del títol de l'ESO

Calendari en l'aire

L'anècdota de les proves aquest any l'ha protagonitzat el Ministeri d'Educació, que dimarts passat va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) Butlletí Oficial de l'Estat BOEque els exàmens s'havien de fer "durant l'últim trimestre lectiu del curs 2017-2018", és a dir, durant els mesos d'abril, maig i juny. La notícia va causar inquietud a la Conselleria d'Ensenyament i als instituts catalans, ja que les proves estaven previstes des de principi de curs per als dies 6 i 7 de febrer.

Notícies relacionades

Els responsables educatius catalans van respirar alleujats dissabte quan el mateix BOEBOE va publicar una correcció de l'ordre amb la qual queden emparades les dates catalanes: les proves s'hauran de fer "preferentment" en l'últim trimestre del curs, va recollir l'esmena. Això dona via lliure perquè es facin aquesta primera setmana de febrer, com s'ha fet des de fa set anys.

Els resultats, a l'abril

A més dels 71.540 estudiants que se sotmeten a les proves, aquesta avaluació final de l'ESO mobilitza 2.500 professors aplicadors, que aquests dies es desplacen a instituts diferents del seu per supervisar la realització dels exàmens, i 1.100 docents que corregiran els tests. Hi participen 1.070 centres educatius, dels quals 553 són instituts públics, i 517, col·legis concertats. Tots ells coneixeran els resultats, que només tenen caràcter diagnòstic, a partir del 3 d'abril, a la tornada de les vacances de Setmana Santa, ha informat Ensenyament.