Sota la tutela de l'Estat

Nova Zelanda investigarà els abusos a menors en institucions públiques

Nombrosos nens van patir abusos sexuals, físics i psicològics entre el 1950 i el 1999

afp tj1q7

afp tj1q7 / MARTY MELVILLE (AFP)

1
Es llegeix en minuts

El Govern de Nova Zelanda ha anunciat la formació d'una comissió oficial per investigar els abusos a menors, incloent-hi abusos físics, sexuals i emocionals, en el si de les institucions estatals entre el 1950 i el 1999.

"És una oportunitat per confrontar la nostra història i assegurar-nos de no cometre aquests mateixos errors novament", va dir la primera ministra, Jacinda Ardern, al fer l'anunci.

"És un pas important cap al reconeixement i l'aprenentatge de les experiències dels que han rebut abusats sota tutela de l'Estat", va afegir.

La Comissió Real analitzarà quin tipus d'abusos van tenir lloc en el si d'aquestes institucions, les raons per les quals van succeir, així com l'impacte en les víctimes, famílies i comunitats, especialment en els maoris, segons un comunicat.

Així mateix, subratllarà les lliçons que s'han de prendre a partir d'aquests casos que van tenir lloc en institucions estatals, incloses les encarregades del benestar dels menors, hospitals psiquiàtrics i reformatoris, i les subcontractades pel Govern.

El període d'anàlisi "cobreix 50 anys, des del 1950 fins a finals del 1999 i, a diferència d'altres investigacions a l'estranger, la Comissió Real tindrà una visió àmplia de l'abús i considerarà els físics, sexuals i emocionals, així com la negligència", va precisar la ministra d'Interior, Tracey Martin.

Notícies relacionades

La Comissió Real, instància amb poders especials i que és creada per a assumptes greus d'interès públic, serà presidida per l'exgovernador general neozelandès, Anand Satyanand, la primera tasca del qual serà preparar els termes de referència.

Més de 100.000 menors i adults neozelandesos van estar sota tutela d'institucions públiques entre les dècades de 1950 i 1990, molts dels quals van patir abusos sexuals, físics i psicològics, segons la Comissió de Drets Humans de Nova Zelanda.