masclisme

Un grup d'expertes exigeixen la desaparició de les hostesses en tots els esdeveniments esportius

Advoquen per acabar amb uns estereotips que no fan més que "cosificar" la dona

2
Es llegeix en minuts

La directora de l'Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, i la doctora en Sociologia i experta en feminisme Andrea García han reclamat aquest dijous la desaparició de les hostesses en tots els esdeveniments esportius, després que ahir l'organització de la Fórmula 1 anunciés Fórmula 1 que prescindirà d'elles.

La multa imposada recentment a una agència i a una de les marques patrocinadores del torneig de tennis Conde de Godó a causa del vestuari de les hostesses ha reobert les peticions perquè s'elimini la presència d'aquestes figures en els esdeveniments esportius perquè signifiquen "cosificar" la dona.

Núria Balada ha afirmat, en declaracions a Efe, que la sanció de la Inspecció de Treball, ha servit "per crear precedent" i ha assegurat que "les competicions esportives voldran fer les coses bé a partir d'ara, per evitar que es repeteixi una situació similar amb les hostesses".

"És necessari eliminar uns estereotips que només perpetuen la cosificació de la dona", ha declarat Balada.

L'any passat, la carrera Tour Down Under d'Austràlia, va fer els primers passos cap a unes competicions més igualitàries a l'eliminar la figura de les hostesses dels podis i substituir-les per ciclistes júnior que van entregar els premis als seus referents.

A aquesta iniciativa també s'hi van sumar altres competicions, com la Volta a Catalunya, la Volta al País Basc o el Challenge de Mallorca a Espanya.

En motor, la primera competició que va desterrar les hostesses de la línia de meta va ser el Campionat Mundial de Resistència de la FIA, el 2014, i aquest dimecres ha sigut la Fórmula 1 la que ha anunciat que ja no utilitzarà les paraigüeres

"És un treball conjunt, des de l'administració amb els clubs esportius, per, en primer lloc, fomentar el paper de la dona dins de l'esport i per eliminar estereotips", ha afirmat Balada.

Imatges distorsionades

Sobre el rol de la dona en l'esport, la doctora en Sociologia i experta en feminisme Andrea García ha explicat a Efe que "un dels principals problemes és que les nenes, quan veuen les competicions, l'únic referent femení que hi troben són les hostesses i això està lluny de motivar-les per ser esportistes".

Segons García, "el dia que l'esport femení estigui present de la mateixa manera que el masculí, la figura de l'hostessa ja no tindrà cap sentit".

Un dels punts calents del debat sorgeix quan es compara les hostesses amb les models, ja que aquestes també utilitzen el seu cos per promocionar una marca, de la mateixa manera que lesparaigüeresen les competicions esportives.

García explica la diferència: "Les dones que apareixen entregant trofeus en els podis no són només un reclam publicitari, sinó que, al col·locar-les al costat d'un home vencedor, s'emfatitza que són dones premi un reclam absolutament objectualitzat".

Notícies relacionades

Col·locar figures masculines, equivalents a les hostesses, als podis de les competicions femenines, per García, no és una solució: "no es tracta tampoc de convertir-los en objectes a ells, l'important és que l'esport tingui interès per si mateix".

Tot i la sanció imposada a la marca patrocinadora i a l'agència que va contractar les hostesses del Conde de Godó i les competicions que s'han sumat a eliminar les hostesses dels podis o de les línies de meta, tant Balada com García coincideixen que encara queda molt camí per recórrer fins a una igualtat efectiva en l'esport.