LES REPERCUSSIONS DEL TEMPORAL

La dura resposta del 112 a uns joves atrapats en la neu divideix les xarxes socials

El telèfon d'emergències es va negar a rescatar-los i els va advertir que ja sabien on es ficaven

La majoria dels internautes condemnen els joves per anar per una via tancada, en xancletes i xandall

Resposta del 112 a un vehicle atrapat pel temporal a L’Angliru: Ja són vostès grandets per saber on es fiquen. / PUNT DE MIRA

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Un grup de de set nois atrapats en la neu en la pujada a la muntanya asturiana Angliru han difós la gravació d'una conversa amb el 112  que ha generat una forta divisió a les xarxes socials. Alguns condemnen que la resposta del telèfon d'emergències fos denegar-los l'ajuda  i  dir-los que “ja són grandets per saber on es fiquen”. Altres, la gran majoria, carrega tota la culpa al grup per cometre una imprudència més que evident.

Els joves viatjaven en un 4x4. Eren les dues de la matinada del dissabte al diumenge, quan ja estava tancada la carretera d'accés a la muntanya coneguda per ser freqüent final d'etapa de la Vuelta Ciclista a Espanya. Malgrat el tancament, advertit amb senyals, i de la nevada cada vegada més abundant, els joves van seguir endavant durant més de quatre quilòmetres, fins que el seu vehicle va dir prou.

Van trucar dues vegades al 112 demanant el rescat, però la seva resposta els va deixar encara més gelats. Es van sentir "desemparats i maltractats", afirmen. Malgrat que van advertir que anaven en xandall i xancletes, l'única sortida que els va donar el 112 va ser tornar caminant. La segona truvada al 112 la van gravar perquè, com expliquen, "no és normal que truquis per demanar auxili, et deixin tirat i es riguin de tu per telèfon". Relaten els xavals que "ens van dir que baixéssim els 5 quilòmetres caminant i pugéssim nosaltres mateixos a portar roba d'hivern a la resta d'afectats, que ja érem grandets per saber el que fèiem i que havíem d'haver pensat abans això de les xancletes".

Repetiran "la gesta"

Notícies relacionades

Al final van fer cas al 112 i van tornar caminant a l'alba amb ajuda d'uns amics. Una vegada recuperats i després de criticar el 112 van tenir la valentia de difondre un vídeo en què anuncien la seva voluntat de “repetir la gesta, encara que més ben preparats”. Reconeixen el seu error però retreuen la resposta del 112. “No poden insultar-nos i deixar-nos desemparats, encara que després ens posin una multa i ens facin pagar el que sigui”, va afegir un dels nois. També van confessar que són aficionats a les rutes extremes en 4x4.

A Twitter van ser majoria els que els van retreure el seu comportament. @maldriz1, per exemple, critica que “aquests cretins havien de voler que els traguessin d'allà volant amb el 4X4,ja està bé de posar en risc per gust els serveis d'emergències”. “És que la grua no podia passar. I per això van trucar a emergències, perquè els baixessin en braços perquè portaven xancletes. Amb dos collons”, ironitza @charoalvarez. “Home, pujar sense cadenes a un port havent-hi alerta de neu des de fa una puta setmana i a sobre exigir que et rescatin... jo li hauria dit que s'esperi a la primavera que amb el desglaç baixen sols”, apunta @CBCLopi.