COMISSIÓ PARLAMENTÀRIA

Afers Socials investiga els contractes a les fundacions que gestionen centres de menors

La consellera Bassa afirma que vol saber el destí dels recursos públics arran de les denúncies del sindicat CGT

Els parlamentaris reclamen "transparència" i la compareixença del director d'Infància

 

  / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

La polèmica pels contractes de la Direcció General d’A-tenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) a fundacions que gestionen els centres de menors tutelats va arribar ahir al Parlament. La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va comparèixer en comissió arran de les denúncies fetes per la Confederació General del Treball (CGT) contra el director de la DGAIA, Ricard Calvo, per «adjudicar i afavorir» a la fundació Plataforma Educativa «en què havia tingut càrrecs» contractes per valor de 98 milions. Bassa va reconèixer que s’ha obert un expedient informatiu «per saber quin és el destí dels recursos públics», i va assegurar que, si es demostren irregularitats, serà «contundent».

La majoria dels grups polítics van reclamar «transparència» al departament i també la compareixença al Parlament de Calvo. Diversos organismes investiguen els contractes a les fundacions arran de la denúncia del sindicat, i les queixes tant d’organitzacions sindicals com de treballadors i entitats que protegeixen el menor tutelat augmenten de volum.

La polseguera aixecada per les acusacions de la CGT ha provocat que la CUP hagi portat el cas Calvo a l’Oficina Antifrau i també que algunes fundacions, com Fasi, vinculada a l’entramat d’empreses de Plataforma Educativa, paguin lloguers que «quintupliquen el preu de mercat a immobiliàries en què tenen participació les mateixes empreses. Per donar només una dada il·lustrativa, per una casa a Viladrau es paga un lloguer d’11.000 euros mensuals. Aquestes accions les està investigant el Protectorat de Fundacions.

Notícies relacionades

LEGAL PERÒ «MOLT LLEIG» / Calvo, que no ha comparegut en la comissió (ho farà al setembre), està «en excedència en una fundació que ell supervisa», va recordar i va qüestionar la diputada de Ciutadans Laura Vilches. La parlamentària va reconèixer que, encara que «no sigui il·legal, és molt lleig», i Raül Moreno, representant del PSC, va insistir: «Des del punt de vista ètic és discutible». Tots dos i Gemma Lienas, diputada de Catalunya Sí que es Pot, van demanar la compareixença del director general al Parlament i van coin­cidir amb els arguments exposats al seu dia per la CGT, que va denunciar que, encara que l’actuació de Calvo no és il·legal, «no té ètica». Moreno va suggerir: «S’ha de blindar la relació entre les empreses i les persones que dirigeixen organismes que puguin contractar-les», com és el cas de Calvo.

Lienas va interrogar Bassa en diferents qüestions: si hi ha hagut contractacions a dit i tracte preferencial amb algunes fundacions a l’hora d’adjudicar-ne la gestió. «Vostè no pot tancar els ulls» davant d’aquests fets, va argumentar la parlamentària. Gabriela Serra, de la CUP, va esmentar que un mes abans de la denúncia formulada per la CGT ella li havia remès una informació sobre el tema «sense rebre cap resposta». «Vostès no volen veure les pràctiques, els fets i les coses que passen», va manifestar.