DADES ESTADÍSTIQUES
Una entitat denuncia que es provoquen parts per evitar el cap de setmana
L'associació Dona Llum atribueix a la conveniència dels hospitals l'augment de naixements planificats
L'Associació Catalana per un Part Respectat Dona Llum ha denunciat que els metges forcen l'"activitat de les sales de part de dilluns a divendres" per evitar treballar caps de setmana i festius, cosa que "posa en risc la salut de les mares i els seus nadons".
L'associació ha fet públic un informe, titulat "Néixer en Horari Laboral", en què revela que existeix "un abús dels naixements planificats -programats sense factors de tipus clínic- als hospitals catalans, tant públics com privats". L'informe, elaborat a partir de les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya, assegura que "el nombre de parts s'incrementa els dies centrals de la setmana i disminueix notablement durant els caps de setmana i els festius".
L'advocada i presidenta de Dona Llum, Marta Busquets, ha explicat que "aquesta situació és molt preocupant perquè els interessos de la salut se supediten a raons d'agenda i la conveniència logística dels hospitals".
Parts planificats
L'estudi demostra que el nombre de naixements registrats al llarg dels set dies de la setmana s'ha alterat per un "excés de parts planificats per decisió mèdica" i que "cada vegada és més improbable néixer durant un cap de setmana a Catalunya".
L'informe exposa que els dies festius, tant nacionals com autonòmics, com l'1 i el 6 de gener, l'1 de maig, el 24 de juny, el 15 d'agost, l'11 de setembre, l'1 de novembre i el 25 i el 26 de desembre són aquells on menys naixements es produeixen.
L'informe, que recorda que el nombre d'induccions a Espanya "és més del doble del que recomana l'OMS", destaca que l'"índex de cesàries segueix a l'alça i molt lluny dels percentatges establerts per aquest organisme internacional".
Menys possibilitat de cesàries
L'informe ha detectat que a Catalunya, "la probabilitat de ser sotmesa a una cesària de dilluns a divendres ronda el 32%, mentre que els caps de setmana la probabilitat disminueix significativament fins al 22%" i que, als centres privats la taxa de cesàries és "significativament superior a la dels centres públics".
Dona Llum ha criticat que "si les raons per practicar una cesària fossin exclusivament de tipus clínic, s'haurien de produir el mateix nombre d'aquestes intervencions quirúrgiques qualsevol dia de la setmana i de l'any, ja que la salut no entén de calendaris".
L'anàlisi demostra que a Catalunya "l'any 2015 un mínim de 5.013 embarassades van ser induïdes al part i 8.519 dones van ser sotmeses a una cesària sense motiu mèdic que ho justifiqués, malgrat l'augment del risc de morbomortalitat materna i infantil que això implica".
Problemes per a la mare i el nen
Dona Llum ha col·laborat amb l'associació El Part és Nostre per portar a terme l'informe i totes dues han denunciat que les dones i els nadons són "els que assumeixen els riscos i les conseqüències de programar parts i l'abús de cesàries programades sense haver sigut degudament informades ni haver donat el consentiment a les intervencions mèdiques esmentades".
Et pot interesarEls riscos principals d'inducció al part per a la mare són "una hiperestimulació de l'úter, ruptura uterina, hemorràgia postpart, a més d'una probabilitat més gran de dificultats amb la lactància materna, depressió i ansietat postpart" i per al nadó suposa "un risc més gran de patiment fetal, hipòxia i icterícia neonatal", segons l'associació.
Per cesària, els riscos que pateix la mare són més grans, "com un risc de trombe, hemorràgia, infecció, lesions en altres òrgans, histerectomia, problemes de fertilitat i fins i tot mort materna" i per al nadó pot significar "una insuficiència respiratòria, dificultats amb la lactància o problemes en el sistema immunitari, augmentant el risc de patir certes malalties en el futur com l'obesitat, l'asma o la diabetis".
- Entre Tots El futur de les pensions: «¿Com li pots demanar a un jove que cobra 800 euros que sostingui el sistema?»
- La lluita contra la pandèmia Catalunya obre la porta a iniciar una desescalada a partir del 26 d'abril
- ‘Quo vadis’ Barcelona Oriol Mitjà: «A Papua Nova Guinea jo ja era una persona incòmoda per al poder»
- ‘Desborbonització’ Els últims 110 quilos de Joan Carles I desapareixen de Barcelona
- Xefs afortunats Samantha Vallejo-Nágera, Jordi Cruz i Pepe Rodríguez, salvats de la ruïna per ‘Masterchef’
- La pregunta d’‘Aquí, amb Josep Cuní’ i EL PERIÓDICO ¿S’ha de prohibir fumar a les terrasses de bars i restaurants?
- Cita amb les urnes ¿Per què Ayuso arrasa? Claus i racons de l’enquesta del GESOP sobre les eleccions a Madrid
- Entre Tots El futur de les pensions: «¿Com li pots demanar a un jove que cobra 800 euros que sostingui el sistema?»
- Sanitat proposa prohibir fumar en terrasses tot i que hi hagi dos metres de distància
- Anècdota de l’expresident El Tsar Groc, heroi des de jovenet