infecció hivernal

La grip ja és una epidèmia a Catalunya i el pitjor encara ha d'arribar

Els malalts gairebé s'han triplicat en una setmana i 27 persones estan hospitalitzades en situació greu

L'epidemiòleg Antoni Trilla preveu aquest any més casos i més complicats

zentauroepp41466415 urgencias gripe180103182549

zentauroepp41466415 urgencias gripe180103182549

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La grip ha entrat en la fase d’e­pidèmia a Catalunya aquesta setmana, i de quina manera: es registren 248,5 casos de persones malaltes per cada 100.000 de sanes, més del doble del llindar epidèmic establert per a aquesta temporada, de 109,4 casos per cada 100.000 habitants. A prop de 30 persones, exactament 27, estan ingressades en hospitals catalans en estat greu. L’última setmana del 2017 la infecció afectava 97 de cada 100.000 ciutadans. En només set dies, doncs, l’afectació gairebé s’ha triplicat.

Les urgències hospitalàries i els centres d’atenció primària (CAP) estan al límit i la situació ja ha desencadenat les protestes de sindicats mèdics, mentre el pitjor de l’epidèmia encara ha d’arribar, ja que es preveu que arribi a la punta màxima durant les pròximes setmanes.

El sindicat Metges de Catalunya (MC), majoritari al sector, i la federació de sanitat de CCOO consideren que la situació és «insostenible». És especialment greu als CAP. MC ha posat com a exemple el cas del de Sant Adrià, on el 2 de gener dos metges van atendre 147 visites en un matí. El temps d’espera per ser atès és de fins a tres hores en l’atenció primària. Hi ha casos de programació de visites a 25 dies vista amb el metge de capçalera, segons CCOO. Tots dos col·lectius culpen les retallades de la precària situació.

Fonts dels hospitals Vall d’Hebron, del Mar, Sant Pau i Clínic, de Barcelona; Germans Trias (Badalona); Bellvitge (l’Hospitalet); Parc Taulí (Sabadell), Joan XXIII (Tarragona) i Hospital Universitari Arnau de Vilanova (Lleida) han coincidit a parlar de «saturació» de les urgències.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya va informar ahir dels indicadors sobre l’activitat gripal a Catalunya en el transcurs d’aquesta última setmana, que «presenta un nivell que es correspon amb l’activitat epidèmica creixent d’una temporada gripal habitual».

Aquesta situació d’epidèmia, que Salut considera d’«intensitat moderada», es dona a la major part de les comarques catalanes i s’espera que en el transcurs de les pròximes setmanes augmenti la intensitat de la grip i arribi a un nivell alt, sobretot a les comarques de Tarragona.

Més casos i més complicats

L’epidemiòleg de l’Hospital Clínic de Barce­lona Antoni Trilla ha explicat que aquesta temporada pot registrar-se un nombre més elevat de casos de grip i més complicats, amb una soca més virulenta i agressiva, especialment en pacients fràgils. A parer seu, el virus de la grip ha mutat i la vacuna només és efectiva en el 25% dels pacients.

Notícies relacionades

Durant l’última setmana del 2017 passat, es van registrar 27 ingressos hospitalaris de casos greus per virus de la grip. Des de l’inici de l’actual temporada de grip s’han notificat dos brots, un en una institució sanitària associat a virus tipus B, i un altre en una residència geriàtrica del virus tipus A no subtipat.

Els nens de 0 a 4 anys són els més afectats, amb una taxa d’incidència de la síndrome gripal de 905,6 casos per cada 100.000 habitants. A la franja d’entre els 5 i els 14 anys afecta 417 persones per cada 100.000 ciutadans sans.