CASCADA DE SENTÈNCIES

Nova condemna contra la Generalitat per desentendre's de les guarderies

El TSJC li ordena abonar un milió d'euros a l'Ajuntament d'Esplugues

Encara queden per resoldre una demanda col·lectiva i la tramitada per Sabadell

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una altra condemna a la Generalitat per desentendre's de les guarderies. Després de les sentències que han donat la raó als ajuntaments de Cornellà, l'Hospitalet i Sant Joan Despí en les seves denúncies contra Ensenyament per desvincular-se unilateralment del finançament de les escoles infantils, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat la Generalitat a pagar més d'un milió d'euros al consistori d'Esplugues pel mateix motiu. En comptes de traspassar els diners compromesos als ajuntaments catalans per ajudar-los a finançar l'educació entre 0 i 3 anys, la Generalitat va derivar aquests diners a les escoles concertades perquè poguessin pagar les nòmines dels professors.

Exactament, segons ha fet públic el govern municipal, el tribunal ha condemnat la Generalitat a pagar 1.066.000 euros a Esplugues en concepte d'indemnització per haver incomplert el finançament de les guarderies entre els cursos 2012-2013 i 2014-2015. 

La cascada de condemnes milionàries contra la Generalitat per haver desatès les seves obligacions amb les guarderies (abans de traspassar aquesta partida pressupostària, d'uns 45 milions d'euros anuals, a les diputacions provincials) podria incrementar-se ben aviat ja que estan pendents de resolució les denúncies presentades per Sabadell i una de col·lectiva que agrupa una trentena de municipis, entre ells Tarragona i Lleida.

Barcelona, a punt de presentar la seva demanda

En total, els consistoris demandants reclamen una mica més d'11 milions d'euros (a raó de 845 euros per plaça de guarderia). S'hi podria sumar ben aviat l'Ajuntament de Barcelona, que té la intenció de presentar pel mateix motiu una demanda en què podria reclamar fins a 22 milions d'euros. Almenys, així ho va anunciar el desembre passat la tinenta d'alcalde de Serveis Socials i Educació, Laia Ortiz, que va assegurar que la denúncia es tramitaria durant la primera quinzena de gener.

Notícies relacionades

D'aquesta manera, Barcelona, que és la ciutat que té la xarxa més gran d'escoles infantils públiques de Catalunya i que es regeix per un sistema de finançament que va quedar al marge de l'acordat amb les diputacions, s'uniria, amb gairebé tres anys de retard, a un front en què hi ha les principals ciutats catalanes, tret de Girona. 

En total, entre els anys 2012 i 2014, la Conselleria d'Ensenyament va deixar de pagar als ajuntaments subvencions per valor de 81 milions d'euros. Quan es va saber el desviament, el departament va al·legar que aquells anys Catalunya va deixar de rebre al voltant de 70 milions d'euros, procedents de les arques de l'Estat, per finançar l'educació de 0 a 3 anys, que no és una etapa escolar obligatòria. 

Les diputacions aporten 845 euros per plaça escolar, molt per sota del seu cost

Només a la província de Barcelona hi ha <strong>394 escoles infantils de titularitat pública</strong>, amb un cost mitjà per nen matriculat d'<strong>uns 4.400 euros</strong>. La xifra varia, no obstant, segons la ciutat. A la capital catalana, per exemple, cada plaça escolar té un cost anual de 7.700 euros. Les diputacions provincials, que es van fer càrrec d'aquests centres educatius per encàrrec de la consellera Irene Rigau, paguen actualment 845 euros per alumne.