CONSTITUCIONAL

Un TC dividit declara inconstitucional l'accés universal valencià a la sanitat

Cinc dels 12 magistrats del tribunal entenen que el decret hauria d'haver sigut avalat constitucionalment

zentauroepp30564886 valencia 30 7 15  politica sociedad sanidad  el president de171219163347

zentauroepp30564886 valencia 30 7 15 politica sociedad sanidad el president de171219163347

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional el decret llei valencià que garantia l'accés universal a l'atenció sanitària, previst per als estrangers que no tenien condició d'assegurat ni beneficiari del Sistema Nacional de Salut, però havien estat empadronats al País Valencià durant tres mesos.

La sentència compta amb dos vots particulars. El primer el subscriuen els magistrats inscrits en el bloc progressista Fernando Valdés, Juan Antonio Xiol, Cándido Conde-Pumpido i María Luisa Balaguer, i el segon, Antonio Narváez. Tots consideren que no s'havia de declarar inconstitucional el decret valencià.

El Govern de Mariano Rajoy va recórrer la norma a l'entendre que vulnera la competència estatal per establir l'àmbit objectiu i subjectiu del Sistema Nacional de Salut als estrangers no registrats ni autoritzats per residir a Espanya.

L'alt tribunal estableix que la normativa bàsica estatal tanca tota possibilitat a les normes autonòmiques de desenvolupament per configurar un sistema d'accés a les prestacions sanitàries que no atengui els conceptes d'assegurat o de beneficiari establertes a la llei 16/2003 de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut.

Notícies relacionades

En aquest text s'estableix que tindran la condició d'assegurats, entre altres, els ciutadans de nacionalitat espanyola o els estrangers afiliats a la Seguretat Social com a treballadors per compte aliè o propi, així com els pensionistes o els perceptors de qualsevol altra prestació periòdica de la Seguretat Social.

El decret llei valencià estenia l'accés a les prestacions sanitàries als estrangers no registrats ni autoritzats com a residents a Espanya, i això suposa ampliar la cobertura sanitària prevista en la norma estatal, un fet que és inconstitucional.