Fi de l'exclusió

Les persones amb discapacitat podran integrar jurats populars a partir del 14 de febrer

El 'Butlletí Oficial de l'Estat' publica aquest dijous la reforma de la llei

 

  / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les persones amb discapacitat podran formar part d'un tribunal del jurat en un termini de dos mesos després de la publicació avui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) de la reforma de la llei que posa fi a l'exclusió d'aquest col·lectiu, que no podia accedir a l'exercici d'aquesta funció.

La reforma de la llei orgànica del tribunal del jurat del 1995 va ser aprovada per unanimitat al Senat el 29 de novembre, després que en el tràmit al Congrés també aconseguís el consens de tots els partits.

Segons ha informat el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) en un comunicat, la reforma "desterra de l'ordenament jurídic una discriminació contra l'accés de les persones amb discapacitat a la justícia, que contravenia greument la Convenció Internacional sobre els drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides".

Notícies relacionades

Aquest comitè valora aquest avanç i assenyala que és un "precedent valuós" de les reformes pendents en matèria d'accés a la justícia, com la modificació del Codi Civil per establir un sistema de suports a la presa de decisions o per a l'eliminació de l'internament involuntari per raó de discapacitat psicosocial. 

En la norma aprovada el 1995 s'establia que per ser membre d'un tribunal popular no es podia estar afectat per discapacitat física o psíquica. El text que ha sigut aprovat especifica que per ser jurat caldrà "comptar amb l'aptitud suficient per a l'exercici de la funció del jurat".