França retira 7.000 tones de llet en pols infantil per risc de salmonel·la

Els lots han sigut fabricats per la multinacional Lactalis i comercialitzats amb diferents marques

Des del mes d'agost passat s'han detectat 25 casos de nadons amb quadros de febre i deshidratació

zentauroepp41278319 leche infantil171211182516

zentauroepp41278319 leche infantil171211182516 / Bob Edme

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

El Ministeri francès d’Economia ha decidit retirar del mercat unes 7.000 tones de llet en pols infantil de la multinacional francesa Lactalis susceptibles d’estar contaminades amb el bacteri de la salmonel·la. La mesura afecta 600 lots comercialitzats amb les marques Picot, Milumel, Lémiel i Pepti Junior, així com les venudes amb l’etiqueta de Carrefour. També ha suspès la comercialització i l’exportació dels productes de nutrició infantil del gegant del sector lacti elaborats des del febrer a la seva fàbrica de Craon, a la regió del Loira. És allà on han trobat empremtes de salmonel·la els departaments encarregats de la investigació oberta després de detectar-se el mes d’agost passat els primers casos.

Lactalis sospita que el focus contaminant es troba a la zona on es procedeix al dessecat, és a dir on la llet líquida es transforma en pols. De moment, la fabricació de productes lactis a Craon s’ha paralitzat per ordre de la prefectura, la delegació del Govern. Fins que no presenti un pla d’acció amb les mesures adoptades per solucionar el problema sanitari i garantir que el risc ha desaparegut, la multinacional francesa no podrà reprendre l’activitat de la fàbrica afectada. Lactalis està realitzant una neteja completa de la factoria i espera reobrir en el termini més curt de temps possible. No obstant, l’última paraula la tindrà el Govern, que ara com ara creu que Lactalis no té la situació sota control.

Controls en tot el sector

Notícies relacionades

A més de retirar els productes sospitosos, les autoritats franceses han anunciat controls en tot el sector lacti destinat a la nutrició infantil per dissipar l’enorme desconfiança que s’ha estès entre els consumidors. Des de l’agost passat, són 25 els nens que han presentat símptomes de salmonel·losi, amb quadros de vòmits, febre i deshidratació. Aproximadament la meitat van haver de ser hospitalitzats. 

El pare d’un nadó de dos mesos fins i tot sospesa presentar una denúncia contra Lactalis i la farmàcia on acostuma a comprar la llet en pols de la seva filla, al·lèrgica a la lactosa. «És escandalós. ¡Són productes amb recepta i me n’he d’assabentar per la premsa!», va declarar. Des d’aquest diumenge, els lots vetats han desaparegut de les farmàcies i dels prestatges dels supermercats, però no hi ha cartells informant sobre el perill potencial de la llet en pols contaminada que molts clients poden tenir a casa seva.