Meteorologia

La borrasca 'Ana' s'allunya i torna l'estabilitat fins dijous

El temporal deixa un desaparegut a Mallorca i problemes en el trànsit aeri i marítim

La borrasca Ana ha fet que Galícia passi una nit de malson. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La borrasca Ana, que ahir va provocar les seves últimes inclemències a Espanya abans de seguir cap a Fran-ça i Europa central, es va acomiadar després de causar nombrosos problemes en comunicacions aèries i marítimes i centenars d’incidències menors, en especial inundacions en vivendes i caiguda d’arbres a la calçada, encara que en línies generals la seva arribada ha sigut profitosa per canviar una tendència negativa pel que fa a pluges. Dijous s’esperen més precipitacions, però en principi seran menys intenses.

El succés més negatiu va ser la desaparició d’un home de 28 anys que diumenge va ser arrossegat al mar a Santa Ponça, al sud-oest de Mallorca, mentre estava pescant amb canya en una zona rocosa. Ahir al matí es van reprendre infructuosament les tasques de recerca, encara que el vendaval va dificultar els treballs. Els ports de Formentera i Ciutadella van estar tancats.

El pas d’Ana per Espanya va ocasionar la cancel·lació diumenge d’una desena de vols que fonamentalment sortien o tenien com a destí Galícia. No obstant, la situació va ser molt pitjor ahir a causa del desplaçament d’Ana cap al nord. Almenys 50 vols, segons un balanç a mitja tarda, es van haver de suspendre en 10 aeroports espanyols a causa de les adverses condicions meteorològiques en diversos països europeus. Segons AENA, l’aeroport més afectat va ser el del Prat de Barcelona, amb 20 vols cancel·lats, seguit de Madrid-Barajas, vuit, i Alacant i Bilbao, quatre.

Inestabilitat molt ràpida

El port d’Algesires (Cadis) va reprendre ahir a la tarda les línies marítimes amb Ceuta i Tànger-Med (Marroc) després que a primera hora es cancel·lessin les primeres sortides del dia pel fort temporal a l’Estret.

Ana, la primera gran borrasca atlàntica que és batejada, resultat d’un recent acord dels serveis meteorològics d’Espanya, França i Portugal, va finalitzar el seu recorregut ibèric amb registres de vent i pluja poc habituals. «Ana ha sigut una borrasca molt ràpida, originada per una ciclogènesi que l’ha desenvolupat molt de pressa i, precisament, se’n va tan ràpid com ha arribat», va comentar Delia Gutiérrez, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Registres de vent i pluja

Les ratxes van superar els 100 quilòmetres per hora en molts punts del nord peninsular, de Galícia a Catalunya, encara que van destacar els 166 quilòmetres per hora de l’estació de Valdezcaray (la Rioja) o els 124 de Medina de Pomar, segons l’Aemet. També es van mesurar 122 quilòmetres per hora a l’extrem sud-est, al Puerto de Garrucha (Almeria), i 116 a Tarazona (Saragossa). A Catalunya, la màxima sense comptar l’alta muntanya va ser a Portbou (Alt Empordà), 134. Santa Coloma de Farners (Selva) en va tenir 91, segons el Meteocat.

Notícies relacionades

La pluja, molt benvinguda després de mig any amb un greu dèficit hídric, va mostrar també quantitats espectaculars, com els 231 litres per metre quadrat recollits a la localitat d’A Lama (Pontevedra) i els 210 de Beariz (Ourense). A Catalunya, les principals pluges van quedar restringides al Pirineu lleidatà, amb 73 litres a Barruera (al municipi de la Vall de Boí) i 43 al Pont de Suert (tots dos a l’Alta Ribagorça). També va ploure amb força a Andalusia, Extremadura i zones d’Aragó, tot i que encara és aviat per estimar si els embassaments se’n podran beneficiar. A més, en algunes de les regions més assedegades, com Múrcia i el País Valencià, les precipitacions van ser escasses.

Gutiérrez també va comentar que a partir de demà arribarà progressivament un segon front que afectarà tota la Península dijous i divendres. La portaveu va afegir que començarà a afectar el nord-oest dimecres, però el cap de setmana la situació tornarà a tendir a l’estabilitat. 

Temes:

Pluges Temporals