JUDICI POLÈMIC

El robatori del mòbil pot decidir la condemna per violació de 'La manada'

L'acusació considera que no és normal que li prenguessin el telèfon a la noia si el sexe va ser consentit

El tribunal ha decidit obrir al públic les últimes dues sessions, en què es presentaran les conclusions

abertran41024645 graf2549  pamplona 20 11 2017   el furg n de la polic a dond171121135601

abertran41024645 graf2549 pamplona 20 11 2017 el furg n de la polic a dond171121135601 / Villar Lopez

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El judici contra els cinc membres de 'La manada''La manada' que s'asseuen al banc dels acusats a l'Audiència de Navarra per la violació en grup d'una noia de 18 anys durant els Sanfermines del 2016 entra a la recta final aquest dilluns amb els informes finals. El robatori del telèfon mòbil de la noia reconegut per un dels acusats és un dels elements que poden conduir a una condemna per agressió sexual. Malgrat que el processat va confessar que li va prendre l'aparell “per avarícia” i que va ser un “error”, les acusacions es pregunten: “Si com diuen ells va ser sexe consentit, ¿és normal que prenguin el mòbil a la noia? ¿Quin sentit té? ¿Se'l van emportar per deixar-la incomunicada i que no pogués demanar ajuda o denunciar-los?”. La sentència resoldrà.

Les declaracions de la víctima, els acusats, els testimonis i els pèrits s'han fet a porta tancada per, segons els magistrats, preservar la intimitat de la denunciant i també la dels acusats. Aquesta equiparació va provocar una encesa polèmica. Per això, els jutges van decidir, al final, permetre en les últimes dues sessions, en què les acusacions i les defenses exposaran les seves conclusions, l'accés a la sala al públic i als mitjans de comunicació.

La falta d'informació sobre el que passava dins de la sala de vistes ha originat desenes de conjectures i de declaracions contraposades per part dels advocats defensors i els de l'acusació particular. Aquesta situació ha provocat que els lletrats no hagin ofert informació objectiva i s'hagin dedicat més a explicar als mitjans de comunicació les seves valoracions particulars.

Això sí, aquest dilluns es podran conèixer de manera directa les tesis defensades pels uns i els altres. Els cinc processats han assegurat que la noia va consentir tenir relacions sexuals amb ells al passadís d'un edifici, encara que han admès que només ho van intuir, ja que la víctima mai els va expressar aquest desig. La fiscalia i les acusacions sostenen, en canvi, que la noia va ser forçada i violada.

Les gravacions

Una altra de les proves són els set vídeos, de 96 segons en total, sobre la presumpta agressió gravats per dos acusats i que van ser trobats als seus telèfons mòbils. Els agents de la Policia Foral que els van analitzar han afirmat que la noia sempre hi apareix amb els ulls tancats, va mantenir una actitud “passiva i neutra”, cosa que desmunta la hipòtesi, segons les acusacions, que el sexe fos consentit. La defensa, en canvi, al·lega que les filmacions demostren el contrari, que la noia hi va participar de manera activa. El que sí que és cert és que els metges que van atendre la denunciant van constatar que tenia erosions a la vagina compatibles amb una agressió sexual. Els psicòlegs, a més, han donat credibilitat a la versió de la noia i han detallat que pateix “estrès posttraumàtic”.

Notícies relacionades

Aquestes dades ha permès a la fiscalia mantenir la petició de 22 anys i 10 mesos de presó per a cadascun dels acusats. En el seu escrit de qualificació, relata que els cinc membres de La manada es van trobar la matinada del 7 de juliol del 2016 amb la noia, que havia viatjat de Madrid a Pamplona per disfrutar dels Sanfermines. Ella es va asseure en un banc on hi havia un dels processats. Tots dos van iniciar una conversa, a la qual es van anar sumant més acusats.

Al dir la noia que se n'anava a dormir al cotxe en què havia viatjat a Pamplona, els processats es van oferir a acompanyar-la, “si bé la intenció d'ells era la de buscar un lloc on mantenir relacions sexuals en grup amb ella”, detalla la fiscalia al seu escrit d'acusació. Durant el trajecte, ella es va fer petons amb un dels investigats. A l'arribar al número 5 del carrer Paulino Caballero, la van obligar a entrar a l'edifici, la van portar a un passadís estret al segon pis i la van agredir sexualment tots a la vegada. No només la van penetrar, sinó que la van forçar a fer-los fel·lacions. La noia va ser trobada després per una parella asseguda en un banc, plorant i en posició fetal.