a l'Audiència de Navarra

La defensa de 'La manada' retira l'informe dels detectius sobre la noia

Una policia municipal declara que no va recollir a la denúncia que la víctima havia sigut gravada perquè "no era important"

El fiscalia eleva a definitiva la seva qualificació i reclama 22 anys i 10 mesos de presó per a cada un dels acusats

zentauroepp41054205 graf4446  pamplona  23 11 2017   agust n mart nez  abogado d171123110850

zentauroepp41054205 graf4446 pamplona 23 11 2017 agust n mart nez abogado d171123110850 / JDIGES

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sorpreses en el judici que se celebra a l'Audiència de Navarra contra els cinc membres de La manada acusats de violar una jove durant les festes de Sant Fermí del 2016.  La defensa d'un dels processats ha retirat aquest dijous i en l'últim moment el polèmic informe elaborat per uns detectius sobre l'activitat de la noia a les xarxes socials. A més, una policia municipal de Pamplona ha declarat que la presumpta víctima li va explicar que havia sigut gravada mentre mantenia relacions sexuals amb els investigats, però que no ho va recollir a la denúncia perquè "no era important".

La noia sempre ha afirmat que no sabia que l'estaven gravant (els vídeos van ser trobats als mòbils requisats als processats), de manera que la declaració de la policia municipal ha causat desconcert. Aquesta suposada contradicció ha donat ales a les defenses, que veuen en la gravació el motiu pel qual la noia va decidir denunciar l'agressió sexual.

La acusació particular ha tret importància a aquest nou element, ja que creu que no distorsiona la seva postura. La fiscalia deu haver opinat igual perquè ha elevat a definitiva la seva qualificació fins ara provisional. Reclama 22 anys i 10 mesos de presó per a cada un dels acusats. Un dels lletrats dels investigats ha aprofitat la seva intervenció per reclamar la nul·litat del procés.

Una foto de la víctima a Instagram

La sessió d'aquest dijous ha sigut molt dinàmica. L'advocat del militar processat ha retirat l'informe d'uns detectius sobre l'activitat de la noia a la xarxa després de la presumpta agressió sexual. Segons fonts jurídiques, els investigadors privats podrien haver entrat en pàgines d'internet de la denunciant que són d'accés restringit. Per tant, en la causa únicament queda ara una foto que va penjar la noia al seu compte d'Instagram després de la presumpta agressió.

En la imatge, aportada per l'advocat de tres acusats, apareix una samarreta en què es llegeix: "Facis el que facis, treu-te les calcetes". Aquesta és una frase que s'ha fet molt popular entre els seguidors d'un espai de televisió i és el títol d'una cançó d'un grup musical d'Almeria. Amb la fotografia de la samarreta, en què no surt ni la noia, la defensa pretén qüestionar la versió de la denunciant, ja que, segons la seva opinió, una dona que ha patit una violació mai reproduiria a internet una samarreta d'aquestes característiques.

És la segona vegada que es retira del procediment un informe sobre la vida privada de la denunciant. Un advocat de la defensa va aportar al seu dia una altra investigació sobre la noia amb fotografies d'ella a la piscina i en recintes no públics. Aquest document va ser retirat de la causa pel mateix lletrat. Fonts jurídiques han assegurat que si s'arriba a tenir en compte aquest document s'hauria posat en evidència els seguiments dels detectius i la possible comissió d'algun delicte.

Novena sessió del judici

La novena sessió del judici s'ha dedicat als testimonis proposats pels acusats, entre ells els detectius contractats. Aquests investigadors no han sigut interrogats, com estava previst, sobre l'informe de l'activitat de la jove a les xarxes socials, a l'haver sigut retirat. Només se'ls ha preguntat per la foto de la samarreta. En aquest sentit, han admès que la van copiar del compte d'Instagram de la noia, que no estava restringida.

Dimecres els cinc imputats van ratificar que les relacions sexuals van ser consentides, però no van aclarir com la noia va donar el seu consentiment, cosa que va portar l'acusació particular a afirmar que "menteixen sense manies", ja que la seva versió queda "absolutament desdita pels vídeos" que els mateixos processats van gravar.

Conversa mentre era amb 'La manada'

Notícies relacionades

Aquest dijous ha comparegut un testimoni a qui la noia madrilenya va trucar per telèfon quan estava amb els membres de La manada i minuts abans que tingués lloc la presumpta agressió sexual. Aquesta persona ha declarat que no recordava gaire cosa de la conversa, que "hi havia molt de soroll", i que la noia mai li va comentar que anés acompanyada de cinc persones més, sinó que li va explicar que se n'anava a dormir al cotxe on havia viatjat fins a Pamplona.

Les defenses han renunciat a la declaració de quatre amics dels processats i una ginecòloga. El judici es reprendrà dilluns amb els informes finals de la fiscalia, les acusacions i la defensa.