PROTECCIÓ DE LA INFÀNCIA

Una altra estirada d'orelles judicial a Infància

L'Audiència de Barcelona confirma una sentència contra la retirada de dos menors

zentauroepp39158873 girona  giron s  03 07 2017  centre de menors la misericordi171119152614

zentauroepp39158873 girona giron s 03 07 2017 centre de menors la misericordi171119152614 / ICONNA GLORIA SANCHEZ

3
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez / Barcelona

Nieves, de 15 anys, i el seu germà Adrián, de 12, dormen des del mes de setembre del 2015 fora de casa. Ara el seu retorn sembla imminent. La raó d’aquest presagi es deu al fet que l’Audiència de Barcelona ha confirmat la garrotada judicial a la Generalitat per la retirada d’aquests nens de la llar de Barcelona on vivien des de feia set anys amb la seva mare, Beatriz Ortigosa, que en el moment dels fets estava en fase de preadopció dels menors als quals havia acollit.

L’Audiència va desestimar a principis de mes el recurs presentat per la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies contra la contundent sentència del 6 de març passat del Jutjat de Primera Instància núm. 15 de Barcelona. 

El recurs ha retingut el petit dels germans, Adrián, vuit mesos més del compte en un centre de menors de la Generalitat i ha allargat la fuga de Nieves del recinte on, se suposa, estava sota el control de la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Segons fonts de la Generalitat, en aquesta ocasió no tenen previst recórrer la resolució judicial.

Control nul

La resolució de l’Audiència de Barcelona es basa en dos informes psicològics realitzats a Beatriz, una consultora de Recursos Humans, a la qual consideren «capacitada i altament motivada per a l’exercici de la funció parental». 

El segon informe també arriba a una conclusió similar sobre la mare a la qual defineix com «una persona responsable» que a més a més creu fermament que Nieves i Adrián «podrien aspirar a un futur millor amb les seves atencions personals i pròximes que si continuaven en centres institucionals, una conclusió que no podem sinó ratificar». Els menors compten, a més a més, amb el suport de tot el clan Ortigosa, que està  format per un total de 8 oncles i 16 cosins, de 2 a 16 anys.

La sentència recull les declaracions de Nieves que està fugada de l’últim centre on l’havia ingressat la Generalitat i ara resideix, sense l’obligat control de l’Administració, a casa d’uns amics. La nena, que està sense escolaritzar, ja s’havia escapat de vuit centres de menors més, cosa que dona una idea del «nul control de la situació» per part d’Afers Socials. La menor va expressar amb claredat davant els jutges el desig de tornar amb la seva mare i «tornar a estudiar» i va declarar que «mai tornaria a cap centre». Els magistrats destaquen «l’extrema tristesa en què es trobava Adrián i el seu profund desig de tornar amb la seva família». La sentència considera que la tornada a casa permetria a Nieves «sortir de la situació de fuga en què es troba i que considerem d’alt risc per a ella mateixa». Per això, la mare somia veure’ls travessar la porta de casa: «L’única cosa que volen és estar tots junts i tornar a ser la família que vam ser».

Notícies relacionades

Durant els 26 mesos que fa que Beatriz no diu bona nit als seus fills ha tingut temps d’entendre en tota la seva magnitud el significat de l’expressió «patir com una mare». El seu dolor s’ha estès i la seva angoixa s’ha descontrolat perquè la Generalitat, en el moment de la separació dels menors, li va mentir. «No us preocupeu, que de seguida us tornareu a veure», recorda Beatriz. 

 L’Administració per retirar els menors de la vivenda familiar es va basar en diferents informes que argumentaven que els dos germans es trobaven en una greu situació de desprotecció. No obstant, la sentència del jutjat d’instrucció va tirar per terra totes aquestes consideracions que troba que estan basades «en pressupòsits falsos».