Judici a Pamplona

Els detectius defensen la legalitat de la investigació a la víctima de 'la Manada'

El col·lectiu surt així al pas de les crítiques que ha suscitat la citada investigació

abertran40929693 graf2096  pamplona  13 11 2017   un gran n mero de medios de171114110950

abertran40929693 graf2096 pamplona 13 11 2017 un gran n mero de medios de171114110950 / Jesus Diges

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Associació Nacional d'Agències de Detectius Privats ha defensat aquest divendres que la investigació a la noia madrilenya que va denunciar una violació en grup durant les festes de Sant Fermí del 2016 es va fer "dins dels límits legals".

"Els detectius no prejutgem ni valorem, aportem informació veraç obtinguda legalment", diu l'associació, que surt així al pas de les crítiques que ha suscitat la citada investigació, el contingut de la qual és de "caràcter reservat".

A més d'expressar en un comunicat el seu rebuig i condemna a "qualsevol acte que pugui suposar un abús o delicte sexual", subratlla que "només un informe relatiu a unes investigacions desenvolupades escrupolosament dins dels límits legals pot ser admès per un jutge en el marc d'un procés".

Codi deontològic

En aquest sentit destaca a més que les associacions i el col·legi de detectius espanyols s'han dotat "d'un codi deontològic" que recull com una de les seves "premisses fonamentals" que "no portaran a terme investigacions en què es pogués intuir que el seu resultat podria ser utilitzat per cometre activitats contràries a llei o a ètica".

"Les nostres actuacions s'emmarquen, com les de tants altres professionals, com advocats, pèrits, etc., dins del dret a la defensa que qualsevol ciutadà té en un Estat de dret com el que tenim a Espanya, sempre que es facin dins de les normes recollides en el nostre ordenament jurídic", subratlla.

I per això afegeix que, "amb independència del contingut d'aquest informe, que avui dia es desconeix, defensem la seva realització en defensa dels interessos legítims de l'interessat; entre altres supòsits, perquè la justícia pugui quantificar el dany real de determinades seqüeles, a l'hora de determinar possibles indemnitzacions i qualsevol altre tipus de responsabilitats penals".

En aquest cas, segons va aclarir dimecres el Tribunal Superior de Justícia de Navarra, la Secció Segona de l'Audiència, que jutja la presumpta violació, va acceptar dilluns a petició de la defensa d'un imputat incorporar, "com una prova documental més, una fotografia recent publicada per la denunciant en un dels seus comptes de les xarxes socials".

Notícies relacionades

Durant la fase preparatòria del judici, el mateix tribunal va admetre com a "prova documental" l'informe elaborat per uns detectius sobre les xarxes socials de la víctima per encàrrec d'un dels acusats.

Aquest divendres tindrà lloc la cinquena jornada del judici que se segueix a Pamplona contra els cinc integrants d'un grup de joves sevillans, que s'autodenominaven 'la Manada', acusats de violar repetidament la víctima -que llavors tenia 18 anys- i de gravar i difondre les imatges de la seva acció.