09 jul 2020

Anar al contingut

RETALLADES

Més de 120.000 dependents greus no reben prestació

La patronal dels geriàtrics denuncia que el 10% dels beneficiaris amb dret moren sense rebre la seva paga

Més de 120.000 dependents greus no reben prestació

CARLOS MONTANES

L'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials ha denunciat aquest dijous que el 38% de les persones desateses pel Sistema d'Atenció a la Dependència són dependents amb Grau II o III (Dependents Severs i Grans Dependents). En total, són 120.925 persones.

A més, la llista d'espera de les persones més vulnerables que ha d'atendre el sistema de dependència s'ha incrementat en 1.481 al mes d'agost, segons dades facilitades per l'Associació de Directors i Gerents en Serveis Socials.

El president de l'associació, José Manuel Ramírez, considera en un comunicat que la raó perquè s'incrementi la llista d'espera entre els grans dependents es pot deure a "la incapacitat financera" per atendre aquestes despeses més elevades, mentre que l'atenció als de Grau I (els més lleus) s'està resolent en moltes ocasions "amb atencions de baix cost".

"Les principals necessitats de suport de les persones amb graus III i II fan que generalment, la seva atenció resulti més costosa a les arques autonòmiques", ha assegurat a través d'un comunicat.

La conseqüència "més cruel" del manteniment per temps il·limitat de les persones en llista d'espera és que moltes d'elles moren sense haver sigut ateses. De fet, cada dia moren 100 dependents sense rebre prestacions o serveis als quals tenen dret.

S'estima que el nombre de persones mortes pendents de rebre prestació des de començament d'any puja a 21.000 i es podrien convertir en més de 34.000 al final d'aquest exercici.