Reinventar el mode de vida

La producció agroalimentària fecunda noves vies econòmiques per encaminar la vida sense abandonar el poble

fcosculluela39464986 vallfogona del ripolles ripolles  societat  jaume cases page170902164037

fcosculluela39464986 vallfogona del ripolles ripolles societat jaume cases page170902164037 / Jordi Ribot Punti ICONNA

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales / Vallfogona de Ripollès

La devoció, a vegades fins i tot obsessiva, que ha despertat en els urbanites el producte de proximitat –el gust del tomàquet de poble, la carn de les vaques que pasturen al turó o els ous amb un rovell ben groc– dona sentit a una de les explicacions de la necessitat mútua entre el món de pagès i la ciutat. «El món rural i l’urbà formen un tot cada vegada més connectat», assegura Marc Riera, president de la Fundació Món Rural.

«Els dos mons s’aporten béns i serveis contínuament: el món rural aporta productes, energia, aigua, serveis ambientals, serveis socials (com ara el plaer, el turisme...), i cultura al món urbà. I aquest aporta al món rural altres productes i serveis i una altra cultura. Les dues realitats s’han de conèixer i s’han de respectar mútuament i el país no es pot entendre sense una de les dues», afegeix Riera. Pensant en això, experiències com la de Jaume Casas sembren esperança en els nuclis rurals.

Quarta generació ramadera

El 1952, els seus besavis van comprar la propietat del Mas Pinós, una gran masia amb terres al municipi de Vallfogona de Ripollès. Es van quedar les 700 ovelles de les quals ells mateixos ja s’ocupaven. Hi vivien des del 1901 treballant les terres i cuidant el bestiar dels amos de la casa. Fins que la van adquirir.

El descendent d’aquells emprenedors avui és productor de carn ecològica i d’embotits que donen continuïtat a la iniciativa dels besavis. El bestiar i les pastures continuen alimentant la família en aquesta quarta generació. Jaume Casas ara té 26 anys i acaba de ser pare d’una nena, que també contribuirà a donar sentit i continuïtat a l’escola del poble. «Prestant atenció al respecte per al medi ambient i a la preferència social d’una alimentació més natural i de proximitat, la nostra producció és de carn de vaca ecològica», explica Casas. També per al seu negoci la tecnologia té un paper d’allò més important, no tan sols a l’hora de manipular i envasar el producte, sinó també per donar-lo a conèixer més enllà de la comarca, a través de la web www.maspinos.cat.

Mimar al sector

Cuidar el sector agrari pel seu paper econòmic i de gestió del territori, garantir la connectivitat, tant d’internet com de transport públic, i acompanyar el naixement i la consolidació d’empreses en l’àmbit rural estan en el debat social dels qui afronten amb més consciència el repte de guanyar la partida a la despoblació.

Notícies relacionades

«Tot això s’ha de fer d’una manera transversal. No serveix de res una política de desenvolupament d’empresa si, per exemple, després no es pot comptar amb una òptima connexió a internet. S’han de crear oportunitats per guanyar-se la vida acompanyades d’un bon nivell de serveis bàsics», defensa Riera des de la Fundació Món Rural.

Auspiciat pel programa recerCaixa de l’Obra Social La Caixa, el projecte Hamlets projecte Hamlets acaba d’iniciar el seu camí, de la mà de www.micropobles.cat. Neix per aportar idees i atraure i mantenir noves històries de vida en petits nuclis.