DESENLLAÇ DEL CONFLICTE LABORAL

El laude arbitral obliga Eulen a anul·lar les represàlies contra els vigilants

La decisió podria suposar la suspensió de la nova vaga convocada pels acomiadaments

La decisió de Marcos Peña estableix una pujada salarial de 200 euros al mes

zentauroepp39880484 madrid  31 08 2017  el presidente del ces marcos pe a   rbit170831133616

zentauroepp39880484 madrid 31 08 2017 el presidente del ces marcos pe a rbit170831133616 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

El conflicte dels vigilants de l’aeroport del Prat podria estar molt a prop del seu desenllaç final. El laude obligatori dictat ahir per l’àrbitre nomenat pel Govern ha anul·lat els acomiadaments i expedients oberts per l’empresa a quatre vigilants de l’aeroport barceloní. Una decisió que podria evitar la nova vaga contra aquestes represàlies de l’empresa que s’havia d’iniciar el pròxim 8 de setembre.

L’àrbitre, Marcos Peña, president del Consell Econòmic i Social (CES) i mediador en el recent conflicte de l’estiba, deixa molt clar en el text que quedaran «sense efecte, a partir d’aquesta mateixa data, les sancions imposades i els expedients iniciats». També afegeix, i això és molt important, que de cara al futur les dues parts «no hauran d’adoptar noves mesures de conflicte i vaga relacionades amb les matèries del laude».

Per si no quedava prou clar, el text especifica que entre les matèries relacionades amb el laude figuren les sancions. La precisió és important perquè la por dels treballadors és que, una vegada anul·lats els acomiadaments, Eulen n’executi d’altres, ja que disposa d’un termini de 60 dies per fer-ho.

ASSEMBLEA DILLUNS / Els vigilants es reu­niran dilluns que ve en assemblea per valorar les conseqüències del laude, segons va explicar l’assessor jurídic del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez. Fins llavors no se sabrà si desconvoquen la vaga. Fonts pròximes a la representació sindical van advertir, no obstant, d’un temor: l’empresa podria executar acomiadaments al·legant altres motius que els de la vaga per eludir el veto inclòs en el laude. «¿Com ens defensaríem d’això?», es van preguntar.

El president d’Eulen per a Espanya i Portugal, Emilio García, després de rebre el sobre amb el laude de mans de l’àrbitre i sense saber encara el contingut del document, va assegurar que la companyia «acatarà la decisió», sigui quina sigui.

En la part salarial del conflicte, el laude fixa la pujada salarial en 200 euros al mes, a través d’un complement salarial. És el mateix augment proposat pel mediador de la Generalitat, que va ser acceptat per la direcció de l’empresa i rebutjat per l’assemblea dels treballadors. Aquests ja van anunciar un recurs judicial contra el laude, encara que dimarts es van comprometre a desistir si l’empresa acceptava retirar acomiadaments i sancions i firmava un compromís de no portar-los a terme en el futur.

Segons el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, el laude «posa fi al conflicte i tornarà la normalitat a l’aeroport». «Ningú entendria que no fos així», va dir el ministre, que va apel·lar a la responsabilitat de totes les parts.

Sobre el contingut del laude, De la Serna va destacar que, des del punt de vista organitzatiu, se cenyeix gairebé literalment al contingut de la proposta de mediació formulada per la Generalitat, per exemple en matèria de formació en radioscòpia o la incorporació d’un cinquè vigilant per filtre.

AJUSTATS AL CONVENI / En la part salarial, no obstant, elimina la clàusula en la qual s’establia que el complement de 200 euros no podia ser absorbible ni compensable pels complements que es poguessin establir en les negociacions del conveni sectorial. Aquesta diferència, «rellevant i molt significativa» per al ministre, evita que els treballadors del Prat puguin estar sistemàticament per sobre de conveni. És a dir, que si per conveni s’estableix que els sous pujaran 200 euros al mes, els empleats afectats pel laude no veuran augmentar el seu salari en 400 euros (200 del laude més 200 per conveni), com sí que hauria passat si s’hagués acceptat la proposta del mediador.

Notícies relacionades

El conflicte d’Eulen al Prat es va iniciar el mes de juliol passat al trencar-se les negociacions entre l’empresa i els treballadors. La vaga declarada per aquests –primer encoberta i després oficial– va causar llarguíssimes cues en els punts de control sense que el Govern intervingués fins a mitjans d’agost amb el reforç de la Guàrdia Civil, que va tornar la normalitat a les terminals barcelonines. L’Executiu també va decretar l’obertura del laude arbitral.

Els salaris i les condicions laborals del sector de la seguretat privada s’han deteriorat a l’aprofitar algunes empreses la possibilitat que els va obrir la reforma laboral de despenjar-se dels convenis del sector i retallar les nòmines.