EL CONFLICTE DEL PRAT

Eulen rebutja la mediació de la Generalitat i aboca a una altra vaga al Prat

Treball qualifica d'"incomprensible" l'actitud de l'empresa dels vigilants de seguretat

Foment demana temps als sindicats d'AENA per negociar amb Montoro i evitar una aturada a tot Espanya

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró / Madrid

La solució al conflicte dels vigilants de l'aeroport del Prat semblava estar a un pas de trancar-se, però la direcció d'Eulen el mantindrà viu a l'haver rebutjat aquest dimarts l'oferta del mediador de la Generalitat. Aquest havia proposat que l'empresa readmetés dos treballadors acomiadats, que retirés dos expedients i que renunciés a aplicar nous càstigs a canvi que el comitè de vaga acceptés el laude arbitral que es dictarà possiblement dijous. La representació sindical ho ha acceptat, però la negativa de l'empresa de seguretat privada l' ha portat a mantenir la vaga convocada a partir del 8 de setembre.

Els papers dels negociadors s'han invertit. Si durant les converses sobre salaris i condicions laborals van ser els treballadors els que van rebutjar del tot la proposta de Treball, el paper de 'dolent' el representa ara l'empresa.

Després d'una maratoniana jornada de reunions a tres bandes (han començat a les 11 hores i han acabat a les 19.30), el secretari general de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, no ha ocultat el seu enuig. "Aquesta no acceptació per part d'Eulen de la proposta que hi ha sobre la taula ens sembla incomprensible, encara que hi tenen tot el dret, però fa la sensació que no hi ha voluntat de posar fi al conflicte a Barcelona i a Catalunya", ha lamentat.

Els treballadors van decidir convocar una nova vaga tots els divendres, a partir del 8 de setembre, si l'empresa no feia marxa enrere en les "represàlies" imposades contra quatre treballadors per haver incomplert els serveis mínims i els assegurava que no n'hi hauria més.

L'empresa se sent forta 

L'empresa ha rebutjat fer qualsevol declaració als mitjans, però Ginesta ha explicat que la seva actitud respon al fet de sentir-se en una posició "de força" per la imminència del laude obligatori que va decidir forçar l'Estat.

El secretari de Treball ha avisat que la negativa a negociar de l'empresa alimenta la incertesa dels treballadors, que temen represàlies futures, ja que el laude pot anul·lar sancions prèvies al mateix, però no les futures, que es poden aplicar amb un marge de 60 dies des de l'incompliment dels serveis mínims.

En la mateixa línia, l'assessor del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez, ha sostingut que l'actitud d'Eulen demostra la "prepotència" amb què actuen i la seva voluntat de represaliar els vaguistes.

Una setmana per convèncer Montoro

A la nova vaga dels vigilants del Prat s'hi haurà de sumar la dels empleats d'AENA i Enaire de tot Espanya si no s'arriba a un acord amb el Ministeri de Foment, que aquest dimarts ha demanat una treva d'una setmana als sindicats CCOO, USO i UGT per poder negociar les seves reivindicacions amb el ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro.

Notícies relacionades

Els treballadors havien anunciat la convocatòria de 25 jornades d'aturades de 24 hores a partir del 15 de setembre, però encara no l'han formalitzat i el secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, els ha demanat que esperin una nova reunió a celebrar dimecres de la setmana que ve.

Les executives dels sindicats decidiran aquest dimecres si accepten la petició però tot sembla indicar que donaran el 'sí' pels elogis a l'actitud del Govern pronunciats a la sortida de la trobada. Els treballadors exigeixen un augment de la plantilla de 700 empleas i una pujada salarial vinculada als creixents beneficis de les empreses, i Foment hi està d'acord.