ALERTA SANITÀRIA

Retirada a Catalunya una partida d'ous en pols contaminats

El lot, de 50 quilos, no s'ha arribat a comercialitzar

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró / Madrid

L’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) ha ordenat la retirada a Catalunya d’una partida de 50 quilos d’ous en pols contaminats amb fipronil procedents dels Països Baixos que encara no havien sigut comercialitzats.

L’agència, a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (SCIRI), ja ha comunicat aquesta decisió a les autoritats competents de Catalunya, i els seus  serveis de control han procedit a la localització de la totalitat de la partida, i han verificat que no s’havia utilitzat i que, per tant, encara no havia entrat en la cadena alimentària.

Els ous en pols són utilitzats en l’elaboració de molts aliments preparats, postres i conserves. L’organització de consumidors Facua ja va advertir del perill que la contaminació per fipronil arribés a Espanya per aquesta via més difícil de detectar i no van passar gaires ­dies fins que va aparèixer la primera partida al País Basc.

El dia 11 d’agost es va comunicar, a través del Sistema Europeu d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF), la distribució des de França d’una partida d’ou líquid pasteuritzat destinada a un establiment ubicat al País Basc. També en aquest cas es va actuar de forma «immediata» i es va immobilitzar el lot abans d’entrar en cap procés de fabricació. Amb aquestes dues actuacions –la de Catalunya i la del el País Basc– s’ha evitat de moment que a Espanya la distribució d’ous contaminats arribi fins als consumidors.

EL FIPRONIL, PROHIBIT

Notícies relacionades

El fipronil és un producte no autoritzat per al seu ús en animals de producció d’aliments, si bé, en aquest cas, ha sigut utilitzat per tractar la presència d’un àcar denominat Dermanyssuss gallinae en gallines de posta. El pesticida és utilitzat per matar polls i puces, però està prohibit en animals que formen part de la cadena alimentària. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) qualifica el seu consum de «moderadament perillós» i les autoritats sanitàries consideren el risc per a la salut mínim. Perquè produeixi efectes s’ha de consumir en grans quantitats. Els experts assenyalen que en aquest cas pot produir vertígens, nàusees o vòmits, i en el pitjor dels casos, problemes al fetge, la tiroide i els ronyons.

OUS VIATGERS

El Sistema Europeu d’Alerta Ràpida ha comunicat a l’Aecosan que s’han distribuït ous, ovoproductes, productes processats i carn d’au contaminats amb fipronil a 19 estats membres: Àustria, Bèlgica, Suïssa, República Txeca, Alemanya, Dinamarca, Fran­ça, el Regne Unit, Hongria, Irlanda Itàlia, Luxemburg, Holanda, Po­lònia, Romania, Suècia, Eslovènia i Eslovàquia. Així mateix també s’ha informat de la distribució a països no europeus, en concret, d’ous a Hong Kong, ovoproductes al Líban i carn d’au a Libèria.