Ultimàtum judicial

El TC, última esperança per a Juana Rivas

La mare de Granada fugida torna a demanar empara per no entregar els seus fills al pare maltractador

L'Audiència rebutja el seu recurs perquè no s'han vulnerat drets fonamentals de la mare

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho / Sevilla

L'empara del Tribunal Constitucional és ja l'única esperança que li queda a  Juana Rivas, la mare de Maracena pròfuga per evitar haver d'entregar els seus dos fills al pare que la va maltractar. L'Audiència de Granada ha abocat aquest dijous una galleda d'aigua freda al rebutjar el recurs de nul·litat contra la sentència que l'obliga a això, assegurant que no s'han vulnerat drets fonamentals de la dona o els seus fills, i per això els seus advocats han tornat a posar els seus ulls en la màxima instància judicial.

En una dura sentència, l'Audiència condemna Rivas a pagar les costes i retreu el que considera “maniobres processals” per no executar la sentència de primera instància dictada el desembre del 2016 i ratificada per la mateixa audiència. Unes estratègies “que no tenien cap mena d'èxit però li han permès guanyar temps fins a l'exasperació”.

L'acte no valora com ha de produir-se la devolució dels menors a Itàlia, on el pare posseeix la custòdia provisional, i es limita a rebutjar el recurs perquè no es vulneren drets constitucionals ni garanties processals. També lamenta que es presentés 98 dies després que es dictés “una sentència ja ferma i que ni tan sols es pretén anul·lar”. L'única valoració que fa és al descartar que existeixi risc per als nens, ja que tot i que la dona va tornar a denunciar la seva exparella per maltractaments el 2016, “els informes psicològics i les entrevistes” recollides no van apreciar aquest perill.

Notícies relacionades

Només de conèixer l'acte, els lletrats de Rivas van presentar al TC el recurs d'empara que va ser rebutjat fa unes setmanes, precisament fins que es produís un pronunciament de l'Audiència. En ell es demana, segons detalla l'agència EFE, que se suspengui l'execució de la sentència del 2016 com a “mesura urgentíssima”, argumentant que la protecció dels nens, de 3 i 11 anys, “mereix la més absoluta tutela del tribunal”.

Rivas segueix en parador desconegut des del dia fixat per entregar els seus fills, i sobre ella pesa una ordre de detenció per conduir-la davant el jutge i prendre-li declaració arran de la denúncia penal presentada llavors per la seva exparella per una suposada sostracció dels menors. La responsable del Centre de la Dona de Maracena i assessora de Rivas, Francisca Granados, va apel·lar a “raons humanitàries” per reclamar que s'anul·li la sentència i que el TC doni empara a Juana, de forma que el pacte d'estat contra la violència de gènere firmat pels partits polítics el mes passat “tingui legitimitat i credibilitat” i es “corregeixin” les llacunes que aquest cas evidencia.

Una "interpretació legal"

La Junta d'Andalusia sempre ha donat el seu suport a Juana Rivas, i aquest dijous ha apuntat que “en casos com aquest seria adequat que existís una interpretació de l'interès superior del menor que sigui protectora i garantista del desenvolupament del nen en un ambient lliure de violència”, segons va manifestar la directora d'Institut Andalús de la Dona (IAM), Elena Ruiz.