Càrrec qüestionat

El responsable d'Infància dimiteix en plena polèmica pels centres de menors

Ricard Calvo al·lega cansament al plegar d'un càrrec "tan sensible"

El ja exdirector de la DGAIA abandona també el càrrec de regidor a Girona

fcasals39092023 ricard calvo170727204214

fcasals39092023 ricard calvo170727204214

2
Es llegeix en minuts

El director general d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA), Ricard Calvo, dimiteix del càrrec i també deixa l’acta de regidor d’ERC a l’Ajuntament de Girona. Calvo, que se’n va en plena polèmica per la gestió d’uns saturats centres de menors, assegura que abandona la primera línia política, encara que seguirà militant al partit, perquè s’ha vist «sobrepassat» per «la càrrega i la intensitat» que suposava compaginar les dues tasques.

La gestió de Calvo al capdavant de la DGAIA ha sigut, com a mínim, polèmica. La CUP i Ciutadans van demanar al juliol el seu cessament després de l’acusació feta contra ell pel sindicat Confederació General del Treball (CGT) per «adjudicar i afavorir» a la fundació Plataforma Educativa contractes per valor de 98 milions d’euros per gestionar en els vuit anys vinents centres de menors tutelats de Catalunya, com va informar aquest diari. Es dona la circumstància que Calvo estava en excedència d’aquesta fundació, en què «havia ocupat càrrecs», segons assegura la CGT.

Dels 120 centres que hi ha a les comarques catalanes, només una desena són públics. Aquestes cases d’acollida, on van nens tutelats, estan «en una situació límit», com reconeix  la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa. La majoria dels grups polítics van reclamar llavors «transparència» al departament i la compareixença al Parlament de Calvo, prevista per a aquest setembre.

Decisió i declaracions

Calvo, al capdavant de la DGAIA des de 26 de gener del 2016, ja ha comunicat la decisió al departament de Treball. «És la suma de la tensió diària i la intensitat», justifica en declaracions a l’Agència Catalana de Notí­cies (ACN).

«La DGAIA és una direcció general molt exigent, que treballa amb temes sensibles i constantment és focus d’atenció, i en algun moment determinat he sentit un pes afegit perquè les decisions s’han personalitzat massa en la meva figura», afirma a l’agència, però sense esmentar la polèmica que ha envoltat els últims mesos aquests centres.

Notícies relacionades

Entre altres crisis, Calvo s’ha trobat amb altercats en diversos centres de menors, uns equipaments en què, en teoria, els xavals només poden estar sis mesos, fins que se’ls fa el diagnòstic i posteriorment se’ls reubica en altres centres, però que des de fa temps estan saturats. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, també es va sumar a les crítiques i va denunciar l’1 d’agost el col·lapse.

Malgrat les nombroses crítiques,  Calvo, que durant un any i mig ha compaginat el càrrec a la DGAIA amb el de regidor a l’oposició al consistori de Girona, diu que deixa el càrrec «amb la sensació de la feina ben feta».