maltractament i abusos a Valladolid

Detinguts una mare i la seva parella per la mort d'una nena de 4 anys a Valladolid

Serveis Socials feia seguiment de la petita a petició de Fiscalia, després d'un comunicat mèdic anterior

Els sospitosos són la mare i el company de la dona / periodico

3
Es llegeix en minuts
Agències / Valladolid

Drama a Valladolid. La Policia Nacional va detenir ahir la mare d’una nena de 4 anys i la parella de la dona, després que la menor morís dijous a l’Hospital Clínic de Valladolid, on havia ingressat en aturada cardiorespiratòria. Estan acusats de presumpte maltractament reiterat i abusos sexuals. Tots dos van ingressar en presó preventiva. El nom de la nena ja apareixia als fitxers policials per maltractaments anteriors. Per aquest motiu, els serveis socials de la Junta de Castella i Lleó van començar a seguir el seu cas dimecres 26 de juliol.

El gerent dels Serveis Socials del Govern autonòmic, Carlos Raúl de Pablos, va explicar ahir que el 21 de juliol van rebre una notificació de la Fiscalia de Menors en què els demanava que investiguessin un possible cas de violència i abusos sobre la petita.

Va ser un comunicat mèdic d’un hospital on havia sigut atesa la menor uns dies abans el que va servir d’alerta a la Fiscalia, que va comunicar aquesta situació als Serveis Socials de la Junta, que va iniciar el protocol per a aquest tipus de casos. El facultatiu que la va tractar va fer constar en el comunicat d’assistència que la nena estava bruta, amb una deficient higiene que afectava també la seva salut bucal i que presentava hematomes a braços i cames.

Tècnics de serveis socials van mantenir, el 26 de juliol, una reunió amb la mare i les seves dues filles, la petita de 4 anys (ara morta) i una de més gran de 13, en unes dependències de la gerència de Valladolid. La dona, que és soldat de tropa de professió, va declarar que estava sent víctima de maltractaments psicològics per part del pare de la nena petita, ara resident al Regne Unit. No va esmentar que actualment convivia amb una nova parella, ni va parlar sobre l’estat de les seves filles.

Els tècnics dels Serveis Socials van decidir mantenir una segona reunió, però aquesta vegada a la casa on residien. Aquella cita es va tancar per a dos dies més tard, el divendres 28 de juliol, però la mare va trucar el dia abans per comunicar que, per motius laborals no podria fer aquella entrevista, que va ser ajornada al dimarts 1 d'agost. No obstant, quan els tècnics van anar a la vivenda, no hi havia ningú, cosa que els va alertar.

Just l’endemà, el dimecres 2 d’agost, la menor va ingressar en aturada cardiorespiratòria a l’Hospital Clínic de Valladolid, moment en què la Junta es va fer càrrec de la tutela de les dues nenes.

Crida a la ciutadania

La delegada del Govern a la comunitat, María José Salgueiro, va fer una crida a la «ciutadania» perquè col·labori amb les institucions i posi en coneixement de les autoritats si hi ha «indicis» de situacions similars a aquesta. D’altra banda, l’alcalde en funcions de Valladolid, Manuel Saravia, va lamentar que de tots els crims que hi pot haver, aquest és el més «execrable» i «dramàtic» i pel qual va mostrar la seva «absoluta repulsa». «Hem trucat i parlat amb totes les institucions, associacions i ciutadania perquè tots mostrem aquesta repulsa», va dir.

Tutela de la germana

Per una altra part, la Junta de Castella i Lleó va assumir la tutela de la germana de la petita morta, una nena de 12 anys que va ser traslladada a un centre d'acollida, segons van informar a Efe fonts de la Conselleria de Família i Igualtat, que va activar el protocol de protecció de menors al conèixer el cas. 

L'Ajuntament de Valladolid va expressar divendres la «més ferma condemna pel crim» i va convocar una concentració de repulsa que es va celebrar a les 12.00 hores a la façana del consistori. «És el crim més horrible que es pugui imaginar, la manifestació més extrema de la violència masclista», va considerar mitjançant un comunicat.

Notícies relacionades

«Aquest ajuntament entén que s'ha de considerar aquesta gravíssima dimensió, mostrant una vegada més el seu compromís en la lluita per prevenir i erradicar aquesta violència devastadora», va afirmar el consistori en el text.

El comunicat esmentava l'«enorme pena» que se sent davant la mort de la nena i alhora considerava «important no perdre l'ànim» i seguir promovent la col·laboració de la ciutadania, les associacions i les institucions implicades en la lluita contra la violència.