INVESTIGACIÓ PER UNA ESTAFA PIRAMIDAL

El 'Madoff català' afirma que polítics van invertir en el seu negoci fraudulent

Antoni Mas a la jutge: "La gent venia a mi. Jo no feia cap promoció comercial. Era el boca a orella"

El promotor musical explica la seva sorpresa perquè la gent li confiés grans quantitats de diners

jgblanco39075409 barcelona 27 06 2017 sociedad  el empresario antoni mas entr170627102253

jgblanco39075409 barcelona 27 06 2017 sociedad el empresario antoni mas entr170627102253

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Antoni Mas, el ‘Madoff català’, ha declarat aquest dimarts davant la jutge de Barcelona que investiga la presumpta estafa piramidal que entre els inversors que van confiar en ell hi ha polítics i altres personalitats influents de la societat catalana, tot i que no va pronunciar noms i es va reservar la possibilitat de fer-ho en un futur. Ha subratllat que quan va veure la llista dels inversors va quedar "obnubilat". El promotor musical ha precisat que ha tornat diners a alguns inversors, però ha negat que la quantitat presumptament defraudada sigui d'almenys 200 milions d'euros, tal com sostenen els Mossos. "La gent venia a mi per invertir. Jo no feia cap promoció comercial. Era el boca a orella", ha assegurat, segons han explicat fonts jurídiques a EL PERIÓDICO.

El ganxo per aconseguir inversors era la retribució d'un interès d'alt rendiment (fins al 60% anual) en un negoci de compra i venda d'espais publicitaris. L'investigat va fer servir factures falses amb membret de grans companyies, com Repsol Coca-cola. A través d'aquest mecanisme, captava nous fons que destinava a pagar els interessos promesos. Fonts pròximes als afectats han assegurat que Mas donava a les operacions aparença de legalitat i que, fins i tot, organitzava trobades amb alts càrrecs d'empreses en actes esportius.

Mas ha comparegut davant la jutge a petició pròpia i acompanyat pel seu advocat, Manuel González Peeters. És la primera vegada que declara després d'autoinculpar-se davant la policia autonòmica el mes de maig passat, quan va detallar l'operativa que utilitzava per convèncer inversors espanyols i estrangers. Va negar que fos una estafa piramidal, sinó un "carrusel de factures". Malgrat que la fiscalia va demanar llavors presó, la jutge de guàrdia va decretar-ne la llibertat, però amb la retirada de passaport, la prohibició de sortir d'Espanya i compareixences al jutjat.

Per aquesta raó, cap de les parts personades en el procés, entre les quals hi ha els advocats d'alguns inversors, ha sol·licitat aquest dimarts mesures cautelars contra ell. Després d'unes dues hores d'interrogatori, Mas, ha tornat a trepitjar el carrer en llibertat. Segons fonts judicials, no pot destruir proves perquè va entregar tota la documentació als Mossos i tampoc hi ha risc imminent de fuga perquè els comptes bancaris a nom seu estan bloquejats.

TAPAR FORATS

El ‘Madoff català’ ha reconegut davant la jutge que prometia una rendibilitat alta, si bé ha precisat que no oferia cap garantia, perquè no podia. Mas ha insistit que es va quedar sorprès davant l'allau d'inversors que venien a ell i les importants sumes de diners que li donaven. En un principi, els fons que va captar li van servir per "tapar forats" d'anteriors negocis, ha assenyalat.

Notícies relacionades

Després va continuar recaptant, fins que la pilota es va fer cada vegada més gran i van començar a ploure-li les primeres demandes reclamant quantitats. Una d'elles, presentada per l'empresa Publipro, propietat, entre altres, de Luis Pascual Franquesa (fill del jutge Luis Pascual Estevill), i que el va condemnar a pagar més de 18,5 milions d'euros va desencadenar que el promotor musical s'autoinculpés. Pascual Franquesa, representat per l'advocat José María Rebollo, sosté que encara li deu uns 18 milions d'euros que, amb interessos, arriben a la xifra de 24 milions d'euros. Mas, no obstant, ha sostingut en la declaració d'aquest dilluns que el seu antic soci a Publipro, de la qual havia sigut administrador, havia sigut informat sobre la mecànica de captació de fons.

Mas està intentant demostrar a la jutge que s'estan tornant els diners invertits. En aquest sentit, ha recalcat en la declaració que fa uns quatre mesos va tornar uns cinc milions d'euros a un dels inversors, tot i que no n'ha precisat el nom.

Admet que va guanyar una vegada 1,5 milions en la quiniela

Aquest diari ha visitat dos d'aquestes administracions en què Mas va jugar fins a ser detingut, després d'inculpar-se davant els Mossos. Els amos de totes dues han confirmat que el ‘Madoff català’ era, amb molta diferència, el millor client. Cada vegada que una administració guanya un premi, imprimeix la xifra i la penja emmarcada a la paret. Els locals que trepitjava Mas són plens d'aquests quadros. "Tots són seus i tenim més d'una caixa que encara no hem emmarcat", expliquen en una d'aquestes oficines.