Dos propietaris de Barcelona veuen el seu pis llogat il·legalment a Airbnb

La denúncia d'una dona a la Barceloneta destapa lloguers fraudulents en la plataforma

Montse Pérez va llogar el seu pis per 950 euros al mes, mentre el seu inquilí obtenia 8.000 euros al mes rellogant-lo. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / BARCELONA

Almenys dos propietaris de pisos a Barcelona han denunciat aquest dijous que han vist el seu pis llogat il·legalment a la plataforma Airbnb, i això ha provocat una altra ofensiva municipal contra la web de lloguers per considerar que "publicita pisos il·legals", asseguren. La llebre la va aixecar Montse Pérez, propietària d'un pis a la Barceloneta que ha denunciat com el pis que havia llogat a un suposat “assessor financer” ha acabat rellogant-se per dies als turistes a través d'Airbnb. La dona va resoldre fer públic el cas després de posar-se en contacte amb la plataforma i que li oferissin com a única solució “mediar davant l'amfitrió”, segons explica a aquest diari.

Pérez ha posat l'assumpte en mans dels seus advocats per intentar cancel·lar el contracte de lloguer, en què constava expressament una clàusula que prohibia que “se subarrendés, es rellogués o s'utilitzés com a apartament turístic”, explica. El lloguer ja no era barat, uns 950 euros al mes per un apartament de menys de 30 metres reformat amb molt de gust però sense ascensor i amb una escala estreta.

Ella i el seu marit, Jorge, expliquen que van descobrir l'ús il·legal de l'apartament quan van intentar que l'inquilí amb qui havien firmat un contracte es fes càrrec de la domiciliació dels rebuts de la llum. “Em va contestar que estava a l'estranger i que no sabia quan tornaria, cosa que ens va alarmar molt. Llavors vam passar per davant del pis i hi vam veure tovalloles penjades que no eren les que havíem deixat nosaltres. Vam preguntar als veïns si sabíen res i ens van explicar que no parava d'entrar i sortir gent amb maletes del pis”, recorda Jorge. Dit això, van optar per llogar el seu propi pis a través del portal, al qual van pagar uns 200 euros, i fer la denúncia allà mateix.

INSPECCIÓ MUNICIPAL

La propietària també ha denunciat el cas a l'Ajuntament de Barcelona, que aquest mateix dijous ha enviat uns inspectors que els han estat interrogant. No hi ha cap pis a la finca registrat com a pis turístic, segons el cercador municipal. “Per a ells el negoci ha sigut rodó, perquè l'han tingut llogat tot el mes de juny. “A 200 euros per dia, s'han tret 6.000 euros, menys les comissions d'Airbnb i les despeses de neteja”, assenyala Jorge. Ara no poden tornar llogar el pis legalment fins que no es resolgui el cas als jutjats i un jutge rescindeixi al contracte amb l'inquilí, de qui no han tornat a saber res.

Arran de la denúncia, un altre propietari d'un pis en Sarrià, ha fet públic a RAC1 que ha rebut una multa de 30.000 euros de l'ajuntament perquè el seu pis, que tenia llogat, apareix publicitat a Airbnb. El propietari va explicar que se sent "totalment indefens" perquè no pot demostrar que no ha sigut ell qui l'ha publicat ni pot denunciar l'inquí.

El propietari del pis ha dit que l'Ajuntament de Barcelona ha desestimat les seves al·legacions i el considera responsable solidari, juntament amb l'inquilí, que suposadament és qui el va publicar i qui cobrava de la plataforma.

Notícies relacionades

Airbnb s'ha pronunciat sobre el cas del pis de la Barceloneta i l'ha qualificat d'“incident aïllat”. Ha retirat l'anunci i ha reubicat els turistes que havien llogat el pis. La plataforma d'allotjaments demana als “amfitrions” que compleixin la legislació local.

Els advocats de Pérez, però, asseguren que es podria tractar d'una màfia dedicada a rellogar pisos a través d'Airbnb. Argumenten que el mateix pis va estar en oferta amb diversos noms d'amfitrions, i reclamen als Mossos que ho investiguin.