CATÀSTROFE AMBIENTAL

Una venjança entre cunyats podria haver originat el foc de Seseña

La Guàrdia Civil creu que un empresari, que va ser detingut, va cremar l'abocador per frustrar un negoci

fcosculluela34123395 gra238  sese a  toledo   02 06 2016   el incendio en el vert170315112255

fcosculluela34123395 gra238 sese a toledo 02 06 2016 el incendio en el vert170315112255 / Ismael Herrero

2
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Civil considera que una «venjança» entre cunyats per motius econòmics hauria pogut desencadenar l’incendi que va arrasar l’abocador de pneumàtics de Seseña (Toledo) el maig del 2016. Així ho assenyalen els investigadors en un informe remès al Jutjat de Valdemoro (Madrid) que porta el cas. En el document, que ahir va avançar 'El País', s’assenyala com a possible autor del foc Javier M.P., l’home detingut el 26 de maig passat i que posteriorment va ser posat en llibertat sense mesures cautelars, encara que en qualitat d’investigat. La Fiscalia de Madrid va exposar llavors que no apreciava cap indici de delicte en el detingut.

No obstant, la Guàrdia Civil discrepa de la Fiscalia i es recolza en dos indicis: la inusual presència de l’investigat a la zona de l’incendi poc abans que comencés el foc i el seu possible interès a perjudicar el seu cunyat, amb qui s’havia enemistat per qüestions econòmiques precisament relacionades amb la gestió de pneumàtics.

DESPIT

«Despit o venjança» són els motius que troben els agents del Seprona, que recorden que l’investigat gestionava, a través de l’empresa Innovaciones Neumáticas y Recuperaciones El Puente de Guadiana, un altre cementiri de pneumàtics a Argamasilla de Alba (Ciudad Real) que assortia de pneumàtics la societat de la seva germana i del seu cunyat.

Un foc que va durar 20 dies i que va omplir la zona de contaminants

Les anàlisis practicades a la zona després de l’incendi van revelar que es registraven nivells molt alts de contaminants amb substàncies cancerígenes.

L’ara imputat reclamava al seu cunyat 200.000 euros per deixar de fer-se càrrec de les rodes i el conflicte va comportar fins i tot l’acomiadament per part del seu familiar d’un altre germà de Javier M. P., que va denunciar haver sigut agredit.

En aquest context, l’Administració va idear un mètode per convertir els pneumàtics usats en combustible. Per a això, l’empresa pública Emgrisa havia dissenyat un projecte de compra pública per a la Junta de Castella-la Manxa, que estava buscant finançament europeu i havia de modificar el seu pla de residus per adaptar-lo a aquesta nova pràctica.

El 10 de maig del 2016 (tres dies abans de l’incendi), Emgrisa va enviar una planificació d’actuacions i un pressupost. Es dona la circumstància que hi ha poques empreses amb capacitat per emprendre aquesta mena de projectes, entre les quals n’hi ha una «amb bastantes possibilitats per a l’adjudicació»: «Recycled Garbage System 2 SL», empresa del cunyat de l’imputat. L’informe del Seprona deixa clar que l’incendi va ser intencionat (tenia tres focus) i que l’acusat era a la zona sense motiu aparent en les hores anteriors al començament del foc (almenys entre les 20.46 i les 22.18).

Notícies relacionades

No va fer trucades durant aquell temps, que els agents recorden que tampoc coincideix amb l’horari comercial o de negocis. I durant tot el temps en què s’han analitzat els seus moviments a través del seu telèfon no hi va haver més parades d’aquestes característiques ni en els seus desplaçaments de Tomelloso a Madrid ni en els retorns.

Els investigadors destaquen la «molt precària» situació econòmica del sospitós, amb diversos expedients sancionadors en marxa, precintes, deutes i denúncies, situació de la qual culpava el seu cunyat.  Al mateix temps, veia que aquell es podia beneficiar d’un negoci que el podia afavorir econòmicament, de manera que el Seprona aprecia «indicis» que hauria pogut causar l’incendi «per despit o venjança».