L'incendi de milers de tones de pneumàtics llança un núvol tòxic sobre Seseña

L'ajuntament ha ordenat que els veïns del barri d''El Pocero' es quedin a casa, però la majoria han optat per marxar

Els consistoris i els ecologistes feia més d'una dècada que advertien del perill del principal cementiri de rodes d'Espanya

dcaminal33865004 sese a toledo 13 05 2016 sociedad incendio en160513152156 / David Castro

dcaminal33865004 sese a   toledo  13 05 2016 sociedad   incendio en160513152156
sesea2

/

4
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Si la macrourbanització d'‘El Pocero’ a Seseña es va convertir en un símbol dels deliris de la bombolla immobiliària, el gegant cementiri il·legal de pneumàtics situat al davant ho serà de la incúria mediambiental de les administracions. Després de més d'una dècada d'advertències dels ajuntaments i els ecologistes sobre el perill d'un incendi catastròfic, les flames han cremat aquest divendres a la matinada i han causat una enorme columna de fum tòxic sense que ningú s'atreveixi encara a pronosticar quan podrà ser extingit.

La sort ha evitat de moment conseqüències entre la població. El vent dominant del nord-est s'ha endut el núvol lluny de la capital d'Espanya. Al no ser l'aire gaire intens, el fum ha pujat, a més, a prou alçada per afectar únicament el barri del Quiñón, el nom amb què s'han batejat les 40.000 vivendes d'‘El Pocero’.

L'ÈXODE

El risc per a les persones amb problemes pulmonars ha portat l'Ajuntament de Seseña a recomanar a ordenar els habitants d'aquest barri i dos de pròxims a no sortir de casa, però tots els que tenien una possibilitat de reallotjar-se a casa de familiars o amics han optat per marxar. Un augment de la força del vent després de migdia ha intensificat l'arribada de fum i ha fet decidir els pocs que quedaven a sumar-se a l'èxode.

Des del Quiñón s'han donat les primeres veus d'alarma, poc després de la una de la matinada. Carmen explica com "es creia que hi havia un accident a la R-4", l'autopista de peatge que separa el barri del cementiri. "Ens hi hem acostat i quan hem vist les flames, ens hem espantat moltíssim. No hem pogut dormir en tota la nit. Algun dia havia de passar", sentencia. La seva opinió la comparteixen tothom al barri i ho han reconegut fins i tot les autoritats. L'abocador era un polvorí a punt d'explotar.

INTENCIONAT

Els responsables dels equips d'extinció han coincidit que tot apunta que el foc ha sigut intencionat. Encara no hi ha dades concretes per afirmar-ho amb rotunditat. Només l'evidència que és molt difícil que uns pneumàtics impregnats d'aigua pels xàfecs de l'última setmana s'hagin encès espontàniament de nit. El foc va començar, a més, en una cantonada, no pas pel centre.

Aquesta mena de focs són complicats d'extingir. Els derivats del petroli que componen els pneumàtics poden seguir en combustió fins i tot sense oxigen durant diversos dies. Quatre helicòpters antiincendis han llançat aigua des que ha despuntat el dia. Passat el migdia s'hi han unit dues avionetes del Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient després que Castella-la Manxa elevés a 2 el nivell d'alerta, però el foc seguia actiu. 

 "L'aigua no l'apaga però aconsegueix refredar els pneumàtics fins que estan per sota de la temperatura de combustió", ha explicat Luis Villaroel, cap dels Bombers de la Comunitat de Madrid. El principal interès dels equips d'extinció s'ha concentrat a obrir un tallafoc amb excavadores per separar la zona de l'incendi de la resta del cementiri. Ho han aconseguit a primera hora de la tarda, però ja només quedava el 25% sense afectar.

12 CAMPS DE FUTBOL 

Alguns consideren el cementiri de Seseña el més gran d'Europa. És difícil de saber, però és segur que és el més gran d'Espanya. Té una extensió de gairebé 12 hectàrees, una superfície equivalent a 12 camps de futbol amb pneumàtics acumulats fins a quatre o cinc metres d'altura. En total, més de 100.000 tones de residus tòxics que havien cridat l'atenció fins i tot de l'opinió pública britànica arran d'un reportatge publicat per 'The Guardian' l'any passat.

El despropòsit va arrencar amb un petit abocador de rodes autoritzat l'any 2000 per la Junta de Castella-la Manxa. L'empresari va incomplir la llicència a l'envair els terrenys adjacents i no abordar el reciclatge. Les sancions i fins i tot les condemnes penals (va ser sentenciat a tres mesos de presó) el van portar a la fallida. Un altre empresari es va quedar amb la finca amb uns resultats semblants. L'abocador de rodes va créixer tant que una part, el 27% ja pertany a la Comunitat de Madrid, cosa que ha complicat les negociacions que des del 2012 mantenen les administracions per trobar una solució.

PREACORD TARDÀ 

El conseller d'Agricultura de Castella-la Manxa ha explicat que ja hi havia un preacord dels dos executius regionals amb el ministeri perquè l'empresa pública Tragsa es fes càrrec de la instal·lació. La majoria dels residus eren reciclables.

Notícies relacionades

El material dels pneumàtics es fa servir, per exemple, per asfaltar carreteres. La resta s'havia d'incinerar en cimenteres amb els filtres necessaris per minimitzar la contaminació. Massa tard. Ara, han explicat, hauran d'analitzar què es pot fer amb les restes de la combustió.

Els efectes en el medi ambient de l'incendi encara s'han d'avaluar. Depèn del que duri, però milions de partícules tòxiques s'han escampat per l'atmosfera i l'aigua utilitzada en l'extinció i la pluja anunciada per a les pròximes hores poden contaminar el subsòl, segons ha advertit Ecologistes en Acció. De moment, no ha sigut necessari atendre ningú amb problemes respiratoris. 

Temes:

Incendis