excarcerat per la doctrina Parot

El 'violador de La Paz' és el 'violador de l'ascensor', lliure des del 2013

Ha sigut detingut a Segòvia i està acusat de raptar les víctimes a punta de pistola i agredir-les a prop de l'hospital madrileny

Detenció de Pedro Luis Gallego / {periodico}

2
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional ha detingut a Segòvia un home com a presumpte responsable del segrest de quatre dones a prop de l’Hospital La Paz, a Madrid, a les quals després violava. Es tracta de Pedro Luis Gallego, conegut com el violador de l’ascensor, que va ser posat en llibertat a finals del 2013 en aplicació de la derogació de la doctrina Parot.

Gallego va ser condemnat a penes que sumaven 273 anys de presó per l’assassinat a Valladolid de la jove de 17 anys Leticia Lebrato; l’assassinat i violació de la burgalesa Marta Obregón, de 19 anys, i 18 agressions sexuals. El 2008 se li va aplicar aquesta derogació, fet que obligava a alliberar-lo, perquè va ser condemnat amb el Codi Penal de 1973, en què es permetia aplicar les reduccions de pena al temps màxim d’empresonament de 30 anys.

Des de fa mesos, i després de les denúncies de dues dones, els investigadors buscaven aquest violador que, a punta de pistola, raptava al carrer de l’Arquebisbo Morcillo, situat al districte de Fuencarral-El Pardo, molt a prop de La Paz, dones per després traslladar-les a un altre lloc i agredir-les sexualment.

Se li imputen quatre agressions sexuals, dues d’elles consumades i dues més en grau de temptativa, segons ha informat a Efe la Prefectura Superior de Policia de Madrid.

Pedro Luis Gallego, de 59 anys, va perpetrar la seva primera agressió sexual als 19 anys, el 1976, però no va ingressar a la presó fins al 20 de juny de 1979. Va sortir de la presó i va tornar a entrar-hi en diverses ocasions després de reincidir en els seus delictes fins a mitjans dels anys 90, quan va ser condemnat i empresonat per última vegada.

ACCÉS ALS PORTALS / Aprofitava la seva professió com a mecànic d’ascensors per accedir als portals de les seves víctimes. La seva manera d’actuar per consumar les agressions era esperar que les dones entressin al portal de la vivenda per, quan arribaven a l’ascensor, subjectar-les i introduir-les a l’habitacle per forçar-les de manera molt cruel, segons van testificar les seves víctimes.

El 2012, la Sala Penal del Tribunal Suprem va acordar que no sortís de la presó fins al 2022 gràcies a la doctrina Parot, per la qual cosa al reu no se li apliquen els beneficis penitenciaris sobre el màxim de 30 anys de compliment de condemna, sinó que s’apliquen sobre el conjunt de la pena global.

Notícies relacionades

No obstant, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va resoldre definitivament, en un recurs presentat per una condemnada d’ETA, que aplicar la doctrina Parot amb caràcter retroactiu vulnerava els articles 7 i 5.1 del Conveni Europeu de Drets Humans, i tant el violador de l’ascensor com altres coneguts violadors en sèrie i desenes de terroristes van haver de ser alliberats.

Després de la detenció, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va defensar ahir l’existència de la presó permanent revisable per a casos com el de Pedro Luis Gallego. El ministre va qualificar el seu arrest d’«una magnífica notícia», perquè es tracta d’una persona «jutjada per delictes tan greus».