El 'violador de l'ascensor' sortirà de presó en els pròxims dies

La defensa de Pedro Luis Gallego, a qui se li va aplicar la 'doctrina Parot', ha sol·licitat la seva posada en llibertat després de la sentència d'Estrasburg

Pedro Luis Gallego, conegut com el ’violador de l’ascensor’, mentre era conduït als jutjats el juliol del 1994.

Pedro Luis Gallego, conegut com el ’violador de l’ascensor’, mentre era conduït als jutjats el juliol del 1994. / EFE / ARXIU / A. CACHO

2
Es llegeix en minuts

L'Audiència Provincial de Burgos excarcerarà en els pròxims dies Pedro Luis Gallego Fernández, conegut com el 'violador de l'ascensor', que compleix condemna per l'assassinat de dos joves i per 18 agressions sexuals, han informat a Efe fonts judicials.

Al 'violador de l'ascensor' li van aplicar el 2008 la denominada 'doctrina Parot', fet que va implicar que s'adoptés la decisió que el penat seguís a la presó fins a l'any 2022.

La Sala Penal de l'Audiència de Burgos s'ha reunit aquest dimecres i ha acordat demanar a la Fiscalia un informe sobre la liquidació de condemna que va emetre la presó d'Alcalá Meco (Madrid), per determinar amb precisió la pena que li correspondria a Gallego sense l'aplicació de la 'doctrina Parot', han precisat fonts judicials.

Una vegada que rebi l'informe de la Fiscalia i el que ha sol·licitat a l'acusació particular, probablement aquesta mateixa setmana l'Audiència es tornarà a reunir i decidirà la data de la posada en llibertat.

Nova liquidació

Les mateixes fonts han explicat que en l'informe emès per la presó d'Alcalá Meco s'indica que una vegada va conèixer la decisió de l'Audiència provincial d'allargar la seva estada a la presó fins al 2022, Pedro Luis Gallego va deixar diverses activitats que havia fet fins llavors per redimir condemna.

En la pràctica, això suposa que serà necessària una nova liquidació per saber en quina data hauria pogut quedar en llibertat en les noves circumstàncies, de manera que en la nova resolució de l'Audiència de Burgos figuri la data en què hauria d'haver sortit de presó.

El 'violador de l'ascensor' va ser condemnat a penes que sumen 273 anys de presó per l'assassinat a Valladolid de la jove de 17 anys Leticia Lebrato; l'assassinat i violació de la burgalesa Marta Obregón, de 19 anys, i 18 agressions sexuals.

El desembre del 2008, quan amb les condicions anteriors a la 'doctrina Parot' corresponia la seva posada en llibertat, l'Audiència Provincial de Burgos va decidir aplicar les redempcions sobre cadascuna de les condemnes i no sobre la suma de totes elles, i per això va allargar la seva estada a la presó fins al 2022.

Sentència d'Estrasburg

Després de la decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans d'eliminar l'aplicació retroactiva de la 'doctrina Parot', el lletrat defensor de Pedro Luis Gallego va sol·licitar la seva immediata posada en llibertat.

Notícies relacionades

L'Audiència provincial va recollir llavors un informe de la Fiscalia provincial, que va concloure que el supòsit del "violador de l'ascensor" era molt similar al de l'etarra Inés del Río, que va quedar en llibertat després de la decisió del tribunal d'Estrasburg.

Després d'aquest informe, la Sala Penal de l'Audiència va sol·licitar els informes dels advocats de l'acusació i defensa, a més del de la presó d'Alcalá Meco, que són els que ha avaluat en la deliberació d'aquest dimecres.