Erasmus compleix 30 anys amb nou milions de participants

La Comissió Europea presenta una aplicació per a mòbils que agilitzarà els tràmits burocràtics i facilitarà l'aprenentatge d'idiomes

El pelegrinatge d'estudiants pel continent ha reforçat la consciència europea i ha donat lloc a un milió d''euronadons'

Estudiantes de Erasmus.

Estudiantes de Erasmus. / ANGEL MEDINA G (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Amb nou milions de persones participants en els intercanvis i un milió de nadons nascuts fruit de les parelles formades en aquests intercanvis, el programa internacional Erasmus va celebrar ahir els seus 30 anys d’existència. I ho va fer amb el llançament d’una aplicació mòbil que vol facilitar als estudiants els tràmits burocràtics abans, durant i després de la seva estada a l’estranger. La mateixa app ajudarà també a l’aprenentatge d’idiomes a través de cursos tutorials on line.

«Cada euro invertit en Erasmus és una inversió en el futur, no només en el futur d’un jove, sinó que és una inversió en la idea d’Europa», va afirmar el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Jun-cker, a la cerimònia de commemoració de l’aniversari en el ple de l’Eurocambra a Estrasburg. Juncker va destacar que Erasmus és «un dels programes més emblemàtics de la Unió Europea», que ha contribuït a «emergir una verdadera unió de ciutadans».

«Perquè l’Erasmus és una bona resposta a la tonteria dels egoismes nacionals i l’abstracció», va afegir el president de la CE, alhora  que va reclamar que el pressupost per al programa a partir del 2021, que aporten els estats membres, «estigui a l’altura del talent de la nostra joventut».

TRES GENERACIONS / «És una enorme història d’èxit que ha acostat Europa als seus valors, la llibertat sobretot, i ha donat oportunitats a nou milions de persones», va afegir el president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, que va recordar que el programa és sinònim d’un intercanvi que «enriqueix cultures, idees, aprenentatge de llengües i maneres de pensar».

Tajani va defensar a més que l’Erasmus no només ha ajudat tres generacions de joves europeus a «ampliar els seus propis horitzons», sinó també «a trobar un lloc de treball, a crear una empresa». «Si tinguéssim més diners per a Erasmus, això significaria menys desocupació juvenil», va dir, abans de subratllar que «els estudiants Erasmus troben la seva primera feina, de mitjana, després de només tres mesos (...). Un de cada deu crea les seves pròpies start ups», va defensar Tajani, per justificar que s’inverteixin més recursos en el programa.

Notícies relacionades

«L’app Erasmus+ portarà l’Erasmus+ a l’era digital », va afegir el comissari d’Educació, Tibor Navracsics. La primera versió de l’app està dirigida als estudiants, als alumnes de formació professional i participants en intercanvis juvenils en el marc de l’Erasmus. 

L’Executiu comunitari espera que el programa Erasmus+ permeti que més de quatre milions de persones es beneficiïn d’una beca per a estudis, pràctiques laborals o una activitat de voluntariat a l’exterior entre el 2014 i el 2020, amb un pressupost de 14.700 milions d’euros.