¿Quin dia comença el col·le aquest setembre?

Un error administratiu demora la publicació del calendari escolar per al curs 2017-2018 a Catalunya

Associacions de pares d'alumnes, equips de directius d'escoles i empreses protesten per la demora

zentauroepp35496542 barcelona 12 09 2016 sociedad vuelta al cole  abren las escu170601210902

zentauroepp35496542 barcelona 12 09 2016 sociedad vuelta al cole abren las escu170601210902 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
TONI FUENTES / M. JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Associacions de pares d’alumnes, equips directius d’escoles i fins i tot algunes empreses han mostrat aquesta setmana el seu malestar per la tardança en la publicació del calendari escolar per al pròxim curs 2017-2018. L’any passat, l’ordre de la Conselleria d’Ensenyament en què es fixaven les vacances i els dies d’inici i final de les classes als centres d’ensenyament no universitaris es va publicar el 15 d’abril al Diari Oficial de la Generalitat. Un mes i mig abans que aquest 2017.

La conselleria va assegurar ahir, en resposta a la consulta feta per aquest diari, que la resolució que ha de firmar Meritxell Ruiz «es publicarà la setmana que ve». En principi, i a l’espera que les dates es facin definitivament oficials, sembla confirmat que el curs començarà el 12 de setembre, dimarts, i que l’últim dia de classe abans de les vacances de Nadal serà el 22 de desembre. La Setmana Santa es farà entre el 26 de març i el 2 d’abril. «Aquest any no hi ha hagut gaires problemes amb la confecció del calendari, per la coincidència d’alguns festius amb dilluns», explicava aquesta setmana Jordi Miró, director general d’Atenció a la Família i la Comunitat Educativa.

¿Per què, llavors, s’ha trigat tant de temps a tenir-ho a punt? «Perquè ha sigut una tramitació lenta», va argumentar Ensenyament. Altres fonts apunten, no obstant, a un error administratiu a l’hora de decidir quin dia començava la jornada intensiva per als estudiants d’infantil i primària al juny. Aquest detall, que per sindicats com CCOO no és menor, pot haver endarrerit l’aprovació definitiva del calendari per part del Consell Escolar de Catalunya i el seu enviament posterior perquè la consellera Ruiz hi estampés la firma.

¿Vacances fins quan?

«Siguin quines siguin les raons, el cert és que, una vegada més, Ensenyament ha ignorat les famílies, les fa anar de cap per no oficialitzar el calendari quan toca», va lamentar Montse Conejo, presidenta de la federació d’associacions de pares d’alumnes de Catalunya (Fapac). Les famílies, va advertir Conejo, «necessiten planificar-se, saber quins dies han de fer exactament les seves vacances». «I les ampes dels col·legis, que aquests dies van atrafegades amb el final de curs, han de saber també quan començaran les activitats al setembre», va afegir.

Tot i que pràcticament tots els centres educatius ja donen per fet que el 12 de setembre tornen els alumnes a les aules, «saber el detall del calendari és determinant per encaixar-hi els dies de lliure disposició, per exemple», indica una directora de primària.

Notícies relacionades

Per les empreses, la demora en la publicació del calendari escolar suposa una complicació en l’organització de les vacances i de les festes posteriors perquè el ritme de les aules marca també els períodes d’activitat o descans dels seus pares a la feina. «Hi ha una falta de sincronia entre el calendari laboral, que s’aprova amb molta antelació, i el dels col·legis», assegura Laura Pelay, vicesecretària i portaveu de la UGT de Catalunya.

Aquest desfasament entre el calendari laboral i l’escolar causa problemes que s’afegeixen a «les diferències entre famílies que poden enviar els fills a fer activitats a l’estiu i les que no poden i s’han de quedar en un pis», segons Pelay, que reclama un debat sobre les implicacions econòmiques i socials dels períodes no lectius i el seu encaix amb llocs de treball a vegades precaris i amb calendaris incompatibles.