EN MONTOLIVET

València canvia el sistema de tutela de menors després d'abusos i casos de prostitució

L'última denúncia és l'encobriment d'un assetjament sexual en un centre d'acollida regentat per monges

La fiscalia investiga si menors d'una altra casa van mantenir relacions a l'exterior a canvi de diners

zentauroepp38584962 oltra170525165737

zentauroepp38584962 oltra170525165737 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

La Generalitat Valenciana ha presentat el seu nou model de tutela de menors després de les greus deficiències estructurals i de tracte detectades en diversos centres, alguns de gestió pública, i després de denunciar l’encobriment d’un possible cas d’assetjament sexual per part de la direcció d’un de la localitat de Sogorb (Castelló) gestionat per les Germanes Terciàries Caputxines, i que la fiscalia de menors investigui si diversos menors del centre de Montolivet han exercit la prostitució.

L’Administració valenciana té 3.805 menors tutelats, dels quals 1.100 viuen en 80 centres, 10 dels quals són públics, 15 mixtos i 55 privats. El nou model pretén que el màxim nombre de menors, en especial els que tenen fins a 6 anys, estiguin amb famílies d’acollida. Per això augmentarà la dotació que rebran aquestes llars. A més, es potenciarà que a partir dels 16 visquin en pisos amb tutors.

Pel que fa als centres, es reduirà la ràtio i es milloraran els serveis, incloent-hi mediadors culturals, tècnics especialistes en igualtat de gènere i assemblees de menors. També hi haurà més finançament i es canviarà la idea de subvencionar programes per la de concertar directament cada plaça. A més a més, el 2020 tots els centres mixtos hauran de tenir un funcionari com a director.

La presentació del nou model ha sigut precedida per la denúncia d’una sèrie d’irregularitats en diversos centres i de l’anunci del seu tancvament o del trasllat dels menors que hi estaven internats. En el cas del centre de Sogorb, alguns residents del qual ja han sigut traslladats, Mónica Oltra, vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, va presentar testimonis i informes de tècnics que denunciaven males pràctiques, com dutxes fredes com a càstig o menjar en males condicions.

AVÍS AL CENTRE

Però, sobretot, Oltra va denunciar que la direcció no va traslladar ni al fiscal ni a la direcció territorial un possible cas d’assetjament sexual per part d’un treballador a una menor. Una professora, alertada per una pregunta de la jove, va advertir al centre de la possibilitat i, després de comprovar que existien missatges de WhatsApp que la sostenien, la direcció va acomiadar l’educador sense informar-ne ni la policia, ni el fiscal ni la direcció territorial.

Segons Oltra, l’educador va amenaçar la menor amb frases com «si no consents, seguiràs mamant polles tota la vida», li va regalar un jersei i va intentar que se l’emprovés davant d’ell, la presentava com la seva nòvia, intentava besar-la i li tocavael cul.

Concha García Rondado, directora del centre, ha al·legat que aquesta frase exacta no estava en les converses i que no van trobar «fets de rellevància penal», i per això van optar per un acomiadament disciplinari però no el van denunciar. El cas és ara als jutjats.

En el segon escàndol, els presumptes casos de prostitució al centre de Montolivet, a València, de titularitat i gestió pública, fonts de la conselleria van precisar que es tractava d’un adult que, quan els menors sortien del centre, presumptament els oferia petites quantitats de diners, tabac o altres béns a canvi de mantenir relacions sexuals.

Notícies relacionades

Fa unes setmanes ja hi va haver una detenció per aquest cas. «A Montolivet el perill era fora i ens vam poder protegir amb la Policia, a Sogorb era a dins i no es va fer res», va denunciar Oltra.

El centre, amb grans deficiències estructurals, ha arribat a acollir 80 menors. Ara no arriben a 40. Oltra va assegurar que al juny estarà buit.