PLA DE XOC

El Govern apunta al juny per solucionar les aglomeracions al Prat

L'aeroport incorporarà 40 verificadors de documentació i està reforçant la seguretat des del pont fatídic

L'Executiu central i la Generalitat evidencien les seves discrepàncies amb reunions paral·leles i retrets encreuats

El Govern apunta al juny per solucionar les aglomeracions al Prat

QUIQUE GARCÍA (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

El Govern central ha posat data límit a les llargues cues que de vegades s’acumulen a l’aeroport del Prat des que va entrar en vigor la nova normativa en els controls de fronteres de la UE. Serà en el transcurs del mes de juny, quan facin efecte les primeres mesures del pla de xoc que aplica des que es van registrar les grans aglomeracions a les instal·lacions durant la passada festivitat de l’u de maig.

Una de les primeres iniciatives arribarà abans de l’estiu, amb l’adquisició de 40 verificadors de documentació, del total de 450 que es distribuiran pels aeròdroms espanyols. Vint d’ells ja es repartiran la setmana que ve, segons va afirmar el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, després de reunir-se amb el delegat del Govern, Enric Millo, el director general de la Policia Nacional, Germán López, el cap superior de la Policia a Catalunya, Sebastián Trapote, el director general d’AENA, Javier Marín, i la directora de l’aeroport del Prat, Sonia Corrochano. Una trobada a la qual no va assistir cap representant del Govern català, cosa que posa en evidència les creixents discrepàncies institucionals.

REFORÇOS

El nou material va acompanyat d’un reforç del desplegament d’agents de la Policia Nacional al Prat «des de l’endemà del cap de setmana del pont», segons el mateix cos, amb la incorporació de 40 poolicies. La Delegació del Govern estima que al juny s’hi sumaran mig centenar de policies, que ara estan acabant la formació.

Els policies nacionals no volen venir a Barcelona  pel cost de la vida, perquè cobren més en altres destins

Un desplegament «imprescindible» per operar amb garanties al Prat, que s’ha convertit en un dels principals referents aeris europeus, com demostren les seves xifres de passatgers, «però no així les del dispositiu policial», recorden fonts del cos. «Fins ara manteníem el desplegament pautat fa quatre anys, però és una mesura que no s’ajusta a la realitat, perquè en aquest temps l’aeroport acumula rècords de passatgers, però sense un reforç de seguretat proporcional», insisteixen.

Al dèficit de cobertura s’hi suma, a més, la consolidació de la capital catalana com un destí «cada vegada menys atractiu» per als policies nacionals. «A Euskadi poden guanyar de 600 a 800 euros més que a Barcelona, on els preus immobiliaris i la carestia de la vida són alts; i, a més, l’existència del procés no ajuda», destaca aquesta mateixa font. La Delegació del Govern assegura que es crearan complements per dotar millor la destinació barcelonina.

DISTANCIAMENT

Nieto va apuntar que, amb aquest dispositiu, les puntes excepcionals de trànsit registrades quedaran en una «anècdota». Un d’aquests moments es va produir diumenge passat, quan en quatre hores es van concentrar més de 10.000 persones procedents de diferents vols, atretes pel Gran Premi de Catalunya de F-1 i el Saló de l’Automòbil, entre altres esdeveniments. El secretari d’Estat de Seguretat va exposar que havia informat la Generalitat de l’estratègia, a la qual va demanar que remés «en la mateixa direcció».

Notícies relacionades

El Govern de la Generalitat va celebrar en paral·lel una altra trobada amb els ajuntaments de Barcelona i el Prat, així com amb la Cambra de Comerç, i van acordar la constitució d’una comissió de seguiment de la situació de l’aeroport, a la qual van instar a sumar-se a l’Administració General de l’Estat i a AENA.

Munté parla de sabotatge  i Millo li diu que se centri en les llistes d'espera de Sanitat

Per rematar l’evident distància entre la Generalitat i l’Executiu central, Millo va desqualificar les declaracions de la portaveu del Govern, Neus Munté, en les quals acusava Madrid d’orquestrar un «sabotatge i un boicot premeditat» a l’aeroport del Prat. Per a Millo, tot forma part d’una estratègia per justificar la necessitat del procés cap a la independència al mateix temps que va instar l’Executiu català a analitzar aspectes que siguin de la seva competència, «com ara les llistes d’espera a la sanitat».

Un destí a l'alça

A més del reclam internacional, s'ha d'incidir en l'augment del transport aeri interior que es va registrar a Espanya l'any passat, que va créixer un 8,8%, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En els quatre primers mesos del 2017, El Prat ha acumulat 13.186.550 passatgers, cosa que representa un 8,9% més que en el mateix període de l'any anterior, segons les xifres publicades per Aena.